Репеленти срещу насекоми - Къде да ги ползваме?

Някои са по-чувствителни към тях
10 юли 2017 13:48, Eкип на Puls.bg
0
Репеленти срещу насекоми - Къде да ги ползваме?
Reuters

Горещините през лятото създават отлични условия за развитието на насекомните дразнители – мухи, комари, бълхи, кърлежи, оси, дървеници и други. 

Много хора използват насекомни репеленти – препарати, отблъскващи досадните инсекти. Най-ефективните и масово използвани репеленти са базирани на група вещества, познати като пиретроиди. Макар да са ефективни и доказано безопасни за човешка употреба, някои хора с по-чувствителна кожа или отклонения на имунната система могат да бъдат силно раздразнени от пиретроидите и да получат кожни обриви, главоболия, световъртеж и гадене.
 
Публикация от юни 2017 година в журнала Environmental Toxicology and Chemistry засяга именно проблема с пиретроидите в популярните репеленти на пазара и по-специално – спрейовете, разпръскващи продукта. Лия Нагакава от  Института по биология в Сао Паоло и колегети ѝ предупреждават потребителите да не използват отблъскващите насекоми спрейове в затворени помещения, понеже това води до натрупване на вредни химикали в тях. Ако е необходимо репелента да се поставя преди излизина, то се съветва прилагането на репелент тип стик, мазило или крем.
 
Защо спрейовете са опасни? Когато се използват на открито, атмосферните условия и най-вече слънчевата светлина разграждат за броени минути химичните съединения, непопаднали върху човешката кожа. На затворено обаче, тези химикали полепват по текстил, плочки и дърво по особен начин, който предотвратява пълното им разграждане и води до постепенното им натрупване. Стигнат ли определена концентрация на затворено, те могат дори да се отделят от повърхностите и да се разнасят из въздушното течение на помещението.
 
 

0
Още от
Напиши коментар Коментари

10 изненадващи употреби на розовата вода
10 изненадващи употреби на розовата вода

10 изненадващи употреби на розовата вода

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)