АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!

Подобни трагедии показват непълнотата в законодателството, убедени са лекарите
Обновена: 30 авг 2017 13:14 | 30 авг 2017 13:00, Анисия Иванова
123
АГ центърът за ин витро казуса на Ася: Не можем да нарушим закона!
Архив: Булфото

От АГ медицински център "Димитров" в София заявяват, че не могат да изпълнят ин витро процедурата на вдовицата Ася Йорданова, защото ще нарушат закона, макар и да са съпричастни с трагичните събития в живота й.

Казусът на жената породи обществен дебат по повод нормативните изисквания за асистирана репродукция.

Още по темата

Ася и съпругът й мечтаят за дете от години и имат шанс да станат родители, докато той не загива нелепо по време на работа. Лекарят, който е трябвало да приключи последния етап от ин витро процедурата и да направи трансфера на здравите ембриони, заявява, че те трябва да бъдат унищожени, като се позовава на наредба.

"В края на месец юли бяхме запознати с трагичните събития в семейството", съобщават от болницата в становище до медиите и уточняват:

"Съгласно чл.70., ал.5 от Наредба 28./20.06.2007 за дейностите по асиситирана репродукция въпросните ембриони са блокирани и се съхраняват в медицинския център. До ден днешен няма постъпило заявление от страна на пациентката относно прехвърлянето на ембрионите в друга клиника. При постъпвенето на такова заявление действията от наша страна ще са съгласно препоръките  на контролния орган, именно Изпълнителната агенция по трансплантации".

От Медицинския център припомнят коментара на здравния зам.-министър д-р Мирослав Ненков: ''Аз не мога да принудя колегата да довърши процедурата, защото това би било нарушение на функциониращ в момента нормативен акт''.

"От думите му стана ясно, че предстои промяна в наредбата. Ако след общественно обсъждане се стигне до промяна, то ние ще подходим отговорно и отново ще се съобразим с нормативната уредба", допълват оттам.

Вчера омбудсманът Мая Манолова също излезе с позиция по случая и настоя пред здравното министерство ограничаващата наредба да се коригира.

"От човешка гледна точка, всеки от нас специaлистите на Медицински център Димитров, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието и да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", обобщават от клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
4
 
! Отговори
72 преди 6 години
Единственото вярно , което си написал, е че иде реч за създаването на нов живот, останалото е скърпени клишета - за супермаркети...и материялОчевидно бащата не САМО Е БИЛ СЪГЛАСЕН а го е ИСКАЛ!Не ми се вярва, че е планувал - преди това да умре!
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 40Я пак си прочети написаното
68
0
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 6 години
Избора е техен
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Неа до 64е ако няма кой да контролира условностите и няма нормативни гаранции, просто няма да си дам съгласието, а и определено мисля повечето хора в подобни ситуации, не биха дали съгласието си, сега тая жена в момента действа емоционално и повечето хора реагират на казуса емоционално, мисля в тези неща емоциите трябва да са на заден план, иде реч за създаването на живот, а не за пазаруване в супермаркет - "на ти материяла дай си ми детето"
66
0
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 6 години
Не е....ще се учудиш - колко жени у нас ...след определена възраст...и външен вид....живеят сами...
65
4
 
2
 
! Отговори
к 65 преди 6 години
Смятам че е жестоко детето да расте без баща ... А деца тя може да има ... Да , няма да са от него , вярно е , но ще има шанса за в бъдеще ако преодолее травмата от смъртта да има пълноценно семейство ... Не е ли така ?
64
1
 
1
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
Не смята...явно е...всичко след 2 + 2 му идва много на колегата!
63
3
 
0
 
! Отговори
63 преди 6 години
Технологиите..мхъм..и 1 мармот завива шоколад в станиол ....скоро в амазон 3D принтер за живи бебенца...Изобщо не си болен....ама хич
62
0
 
0
 
! Отговори
Неа до 64 преди 6 години
С една дума ще разчиташ на съвестта на майката , защото никой няма да следи дали тя спазва условностите или не ...
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Неае гаранция единственно някаква промяна в нормативната уредба, която да регламентира изпълнение на някакво мое волеизявление по отношение на въпросния биологичен материал :))) кога аджеба, как и при какви условия може да се ползва, иначе не бих си дал съгласие, при сегашното положение едно такова дете не би получавало дори и наследствена пенсия от мен до навършване на 18 години, отделно че няма да е дори и с моята фамилия и въобще не ми се иска тия неща да се правят под моментна емоция
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До даТо не е ясно кой е болничък, че технологиите винаги му решават проблема
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47Значи да оставиш безценния си ген. Защото дете няма да възпитаваш.
58
1
 
1
 
! Отговори
к преди 6 години
Да бе ..да...всички се кълнат, че брака е доживот...и се развеждат по няколко пъти!И според въздухарчета като теб - дечицата да ги изтрепят, че вече не са "двама да ги гледат"!Не бях се сетил!
57
0
 
0
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Някакви гаранции че условностите ще се спазят :)))?
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лично аз не бих се съгласил, след моята смърт жена ми да използва нат'ряла ми за забременяване, или ако евентуално се съглася ще е с много условности
55
6
 
2
 
! Отговори
k преди 6 години
Ако с майката утрешния ден се случи нещо при кого ще остане това дете ? При баба и дядо ? Роднини ? Държавата ? Нали затова се създава от двама , за да се гледа от двама .
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам ги лекарите, от една страна, ако нарушат закона ще си загубят практиката, от друга, ако жената не успее да зачене ще ги обвини, че са й съсипали ембрионите. Не си струва риска.
53
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 6 години
Защо я виниш...в МОЛа е гот...климатизирано...чистичко...що годе по западен стандарт...ако не занемарява децата...и може да си го позволите...лошо няма!:-)
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54абе женицата си е екстра, ама кат' знам на к'во е готова за шопинг в МОЛ-а честно да ти кажа не бих поверил единственно на нея отглеждането и възпитанието на децата ми :) просто и ясно
51
0
 
2
 
! Отговори
53 преди 6 години
Има зрънце истина...ама конкретния случай ...си е трагедия....женицата не я облазявам!