Държавата ще финансира инвитро за всяка нуждаеща се жена

Очакванията са двойките да чакат по-малко - до 2 месеца
30 авг 2017 20:37, Александър Попов
19
Държавата ще финансира инвитро за всяка нуждаеща се жена
Д-р Мирослав Ненков. Снимка: Булфото

Държавата ще финансира инвитро процедури на всяка нуждаеща се жена. Не говорим за брой опити, защото би било нечовешко институция да принуждава жените, които не могат да имат деца по биологичен път, да се подложат на безкрайна стимулация на яйчниците, заяви зам.-здравният министър д-р Мирослав Ненков на извънредна пресконференция в МЗ.

Още по темата

"Неприятно е да се търсят зрители и читатели с гръмки заглавия като "няма лимити, но всъщност лимити има", коментира д-р Ненков. Това по думите му показва неразбиране на направеното от правителството, а подобни действия засягат не министерството и правителството, а хората с репродуктивни проблеми.

С безлимитността ще бъдат постигнати два ефекта: първо - повече двойки ще получат възможността да се възползват от финансиране на инвитро с обществени средства, и второ- значително ще се съкрати времето на чакане - ако сега двойките чакат около година, прогнозите са този срок да бъде сведен до 2-3 месеца.

Зам.-министър Ненков обясни, че с промените в проекта на Постановление за създаване на Център за асистирана репродукция всяка одобрена от Центъра пациентка ще получи осем шанса да има свое дете (четири трансфера на замразени ембриони и четири на свежи), за което ще плати държавата. Досега жените страдащи от безплодие имаха право на три опита.

Стремежът на МЗ, в изпълнение на правителствената политика за справяне с демографската криза, е максимално да улесни всички двойки с репродуктивни проблеми в опитите им за преодоляване на безплодието, посочват от здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
17
 
! Отговори
Вики преди 6 години
До АнонименЗдравейте, може ли да ми дадете името на клиниката в Прага? Ние имаме същия проблем, само плащаме, а .....Може ли име на клиниката, кой е лекаря . Ще ви бъдем много благодарни.
17
2
 
18
 
! Отговори
Сиса преди 6 години
До Малко мисли!Благодаря много! Дано решат наистина този проблем с това финансиране, за да може повече двойки да се възползват и да имат шанс за дете! Това е най- прекрасния миг и всеки го заслужава!!!
16
2
 
17
 
! Отговори
Малко мисли! преди 6 години
До СисаЧестита рожба! Доколкото знам Фонда има сключени договори с около 30 инвитро центъра. Хубаво е че сте си намерила Вашия лекар и всичко е завършило успешно!
15
0
 
18
 
! Отговори
Сиса преди 6 години
До Малко мисли!Да, за моя най-голяма радост си я сбъднах и не съм убедена, че е най- добрият! Там нямат никакво елементарно уважение към пациента. Не може да чакаш за него 1 година и най- накрая да те премести при друг лекар, защото не си интересен случай!!! Не искам повече да го коментирам, защото не си заслужава да му обръщам чак толкова голямо внимание!!! Мислех си, че действително е ЧОВЕК, но уви!!!
14
0
 
17
 
! Отговори
Малко мисли! преди 6 години
До СисаЧовек със семейство и 3 деца да стои до 22.00 часа ?! Това може да го направи само доктор влюбен в професията си и отдаден и изцяло! До колкото знам там се чака месеци за да се добереш до него! И как ще си обясните постиженията на "Надежда", които са над средните в Европа и определят количеството на пациентите им. Дано "бягството" Ви доведе до сбъдване на мечтата Ви за рожба!
13
1
 
18
 
! Отговори
Сиса преди 6 години
На болница Надежда, само името и е надежда, но такава не дават, а само пари искат. Стаменов, не мога да го нарека доктор, в 22 ч си преглежда ли преглежда, пуснал си музичка и чакай да ти направи бебе. И, о, чудо, но вие сте лек случай и хоп при Шефкетова, а тя горката разбира ли разбира ... Нямам думи ... Избягах с 100 км час от тях и не съжалявам
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за сведение ще кажа, че инвитро в Прага заедно с престоя там ни излезне по евтино от един опит в Надежда. А като им занесох изследванията и казахме със съпруга ми, че нямаме доверие на бълг доктори, докторът се запени веднага и се засегна на лекарска чест. После почете почете и силно притеснен ни попита някой дали ни е обяснил какво ни правят и ЗАЩО СА ПРАВЕНИ всички тези излишни манипулации. Ами за пари. Не минавахме през фонда и само ходехме на касата да плащаме.
11
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адмирирам! Предпочитам от данъците ми да се плаща за това тези изстрадали хора да си имат дечица, а не за саниране на нечии панелки!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До: номер 3Толкова е успеваемостта навсякъде, не само в България. 30 - 40%, не повече.Ако някой ви каже че има повече, значи ви е излъгал! Това е като числото "пи" - не може да е повече от 3,14.Освен това, в ЕС има етични закони забраняващи повече от един, два ембриона наведнъж максимум.А Турция не е в ЕС. Там може да използват и пет, не знам.
9
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия са мошенници ,особенно надежда.6 опита и нищо,разходи за един апартамент.накеая си осиновихме.не си губете времето.
8
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мазен и тлъст герберастки ***
7
2
 
30
 
! Отговори
Kaktus преди 6 години
Не си го причинявайте, хора! Точат фонда, ще успеете, но на 8- я път! При нас стана от ПЪРВИЯ път и не в Надежда. Добре,че усетихме откъде ду.ха вятърът.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2, а знаеш ли колко хиляди деца са български граждани и са в чужбина, истината е страшна. И на мен ми предстои инвитро, но не се притеснявай няма да се възползвам от безплатното такова в България. Ще теглим кредит и ще го направя в чужбина където живеев вече. А защо ще правя инвитро, защото след години мъка в тази държа се изнесохме и сега искам да хвана "последният" влак за второ дете. Понеже в БГ всичко е безплатно и майчинството най-дълго. Но не отчитаме после раб. вр. от 9 до 18 за майка
5
2
 
21
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 6 години
Искам в заключение да кажа, горко на българската държава (не медицина), че има таквъзи министри пишман-доктори!!!Не случайно кадърните доктори-анестезиолози (другарят Ненков е НЕКАДЪРЕН анестезиолог явно) емигрират в чужбина. А некадърните стават министри в България!!!P.S.: Заявявам, че всичките тези (два на брой) коментара по темата ги направих в качеството си не на доктор, а на инженер по електроника и автоматика, но и на пациент на клиника по ин витро със КАДЪРНИ ДОКТОРИ!
4
2
 
21
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 6 години
"Не говорим за брой опити, защото би било нечовешко институция да принуждава жените, които не могат да имат деца по биологичен път..."CORRECTION: Другарят Мирослав Ненков пише приказки от 1002 нощи!!!ПЪРВО НА ПЪРВО: НЕ ЖЕНИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИМАТ ДЕЦА! ДВОЙКИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИМАТ, ДРУГАРЮ!!!ВТОРО НА ВТОРО: Световната медицина, ДРУГАРЮ Ненков, използва вече нови високи технологии, като например ин витро матурация, при които НЕ СЕ НАЛАГА жената да бъде подлагана на такива стимулации???
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях пациентка на болница Надежда. Всички ги натискат за инвитро с донорски яйцеклетка. Явно страшно се печели от това. И да им имам името на болницата. Ограбват всяка надежда. Никоя българска жена не заслужава това на което ги подлагат. И уж безплатно, защото мислят за хората. От толкова мислене има толкова осакатени жени, които няма да имат деца. Но просто никой не може да ги съди, защото това в момента е най голямата мафия.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да ви светне лампичката, че не от грижа за хората се прави това. Въртят се охромни пари в този бизнес- да, бизнес е думата, при плачевни резултати. Успеваемост в 30% от случаите, а в съседна Турция в пъти повече. Погнусена съм от лекари-търгаши и дални политици, които чакат с канчето нещо да им се върне. Срам! И на мен предлагаха ин витро в Надежда в София при добри изследвания. Добре, че ги усетих и не се подведох. Година след "офертата" забременях естествено. Да им преседнат тези пари!
1
10
 
26
 
! Отговори
уйчо преди 6 години
Позната от Велико Търново продължително живееща в Гърция и женена за грък се върна в България ,за ин-витро процедура тъй като тук е напълно безплатна.След време роди близнаци и на мига се изнесе отново за Гърция без намерения някога да се връща.Само че ние данъкоплатците сме и платили удоволствието да роди гърчета,а тя дори и не се замисля за това,а и няма осигуровки!Питам...намирате ли го за редно това господа политици???