Летни пневмонии: Опасни ли са?

Климатиците също ни разболяват
30 авг 2017 11:15, Eкип на Puls.bg
1
Летни пневмонии: Опасни ли са?
Reuters

Неписано правило за повечето хора е, че заболявания от групата на настинки, хреми, кашлица, бронхит и пневмония са нечувани и невиждани лятно време. Това, разбира се, е заблуда и от нея страдат само тези, които не са се "опарили". 

Човекът може да няма приспособителни способности като животните, но за сметка на това може да обитава всякакви места – от кипяща пустиня до вледенени земи – защото умее да променя условията до комфортни за него нива.
 
Много жилища разполагат с климатици, а присъствието им на работното място е придобило почти статут на изискване през последните години. Те обаче могат да ни разболеят по два основни начина:
 
Превръщат се в местообитание на болестотворни микроорганизми
При неразумна употреба може да причинят простудна пневмония
Много са вирусите и бактериите, способни да намерят временен дом в климатика, но когато става въпрос за охладителни системи има една бактерия, която е легендарна – Legionella pneumophila.
 
Легионелозата е остро инфекциозно заболяване и може да протече под две форми – тежка пневмония (легионерска болест) или грипоподобно заболяване (треска на Pontiac).
 
Макар и да причинява тежки поражения на човека, последният не е самоцел за легионелите. Обичайно тяхно местообитание са природните сладки води – терамални, реки, извори и езера. До нас те достигат случайно.
 
Колонизацията на водопроводните системи от легионелите зависи от тяхната температура, седимент и наличие на други микроорганизми. Например, дъното на водни резервоари е място, на което често може да се открие този микроорганизъм.
 
Как легионелата ни застига? Модерните съоражения, които събират пътищата ни, са климатичните системи, водно охладителните кули, изпарителни кондензатори, фонтани, басейни и в болниците – респираторни устройства, използвани с чешмяна вода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 6 години
Какво е общото между летните пневмонии и хилъри на снимката към статията е загадката на редактора