Туберкулоза във Велико Търново. Местните – стресирани!

Вижте трите важни аспекта за борба с "жълтата гостенка"
27 сеп 2017 08:45, Петя Славова
8

Повече от един случай на туберкулоза във Велико Търново притесни местните жители. "Необходима е широка диспансерна мрежа, в която лекарите да търсят активно пациенти", алармира председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, пулмологът д-р София Ангелова.

В "България сутрин" тя изброи три важни аспекти в борбата с туберкулозата:

"Ние лекарите трябва в диференциално диагностичен аспект да мислим за туберкулозата, за да можем да я изключваме. Трябва да научим хората навреме да търсят помощ от специалистите. Много важна също е организацията на диагностиката и лечението на заболяването", категорична бе д-р Ангелова.

Пулмологът се върна назад в миналото, когато е била изградена диспансерна мрежа в България. Тогава флуорографи са обикаляли градове и села, като задължавали хората да си правят изследвания за белодробни болести.

"Глобявани бяха онези, които не отиваха на профилактични прегледи. С флуорографските изследвания се откриваха както туберкулозата, така и ракът на белия дроб", обясни д-р София Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по белодробни и вътрешни болести се обърна към аудиторията на телевизията и посъветва хората да търсят навреме специалист.

"Моя пациентка кашляла една година, като взимала всякакви сиропи от аптеката. Колеги й казвали да пие това и онова. Изпратих я да направи рентгенова снимка и ми се обади плачеща, че й открили туберкулоза", разказа д-р Ангелова.

И продължи, че в последствие съпругът й също бил заразен с болестта. Днес семейството е излекувано, но, алармира специалистът, когато премине острият период, тези хора трябва да бъдат проверявани!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Туберкулоза винаги е имало. Не е имало период, през който това заболявание да е изчезвало изцяло. Дайте някоя истинска новина.
5
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Че нали сме цъфнали и вързали под крилото на Герб и даже и вчера Борисов ни го припомни каква туберкулоза/това не беше ли болестта на бедните.
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бат Бойко е виновен, ако изберете *** край на туберколозата в Европа, тя ще назначи лекари повече болести няма да има. И по едно бмв на всеки заболял.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стресирани?! Туберколоза винаги си е имало. И какво? Не дай си боже да се разболееш, но се лекува. На един съученик баща му преди 15-тина го диагностицираха и се оправи.
2
4
 
9
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
*** от ГЕРП нали бастисаха диспансерите, какво се оплаквате сега?Били структура-отживелица, нямало такива лечебни заведения в ЕС...Ала-бала!Подобни структури има поне в 4 държави на ЕС - Франция, Финландия, Унгария и Естония!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е голям срам за ГЕРБ и здравеопазването им.Туберкулоза в България не е имало от 65 години.