Предсърдно мъждене: Как се лекува?

То рецидивира
30 сеп 2017 17:45, Eкип на Puls.bg
1
Предсърдно мъждене: Как се лекува?
Reuters

Лечението при предсърдно мъждене има две основни цели. Първата е възстановяване на нормалния сърдечен ритъм и /или поддържане на нормална сърдечна частота. (Какво е предсърдно мъждене, симптоми, причини и рискове - в първа част на материала). Втората и по-важна цел е предотвратяване на емболичните инциденти и на първо място на мозъчния инсулт. 

Възстановяването на сърдечния ритъм води до подобряване на качеството на живот и на левокамерната помпена функция. То може да се постигне чрез прилагането на антиаритмични медикаменти (най-често прпафенон, флекаинид, амиодарон) или чрез електрокардиоверзио - електрошок с контролирана енергия и синхронизация с ритъма на сърцето в условията на краткотрайна анестезия.
 
Съвременната инвазивана кардиология и електрофизиология ни предлага още една възможност за справяне - с предсърдно мъждене - радиофреквентната катеттерна аблация. При нея с катетри през перферните съдове се достига до сърцето и с помощта на радиофреквентна енергия  се потискат огнищата на неправилния предсърден ритъм. Много по-рядко се прилагат хирургични интервенции за справяне с предсърдно мъждене - най-често по време на друга кардиохирургична интревенция.
 
За съжаление, въпреки съвременните методи и техники на лечение и приема на противорецидивна антиаритмична терапия, при голям брой пациенти предсърдното мъждене рецидивира. Това налага нови процедури и хоспитализации, както и прием на антикоагулатни медикаменти за профилакта на образуването на тромби. Всъщност, всеки опит за възстановяване на ритъма при предсърдно мъждене с давност повече от 48 часа налага профилактичното приемане на тези медикаменит за поне 3 седмици преди процедурата и поне 4 седимици след нея.
 
Ето защо при пациентите, които не успяват да възстановят нормалния синусов ритъм или имат много чести рецидиви, остава стратегията за поддържане на сърдечната честота в нормални граници (60-80 удара в минута в покой). Това се постига най-често с бета блокери, дигиталисови препарати  или верапамилов тип калциеви антагонисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари