От ВМА за починала от сепсис жена: Няма лекарски пропуски

В болницата бе назначена проверка след обвинения на близките
2 окт 2017 18:20,
38
От ВМА за починала от сепсис жена: Няма лекарски пропуски
Снимка: ВМА

Няма пропуски в работата на лекарите от ВМА при случая с починалата преди месец от септичен шок 67-годишна пациентка.

Това обявиха от лечебното заведение след като назначиха проверка по обвиненията на близки на жената.

Миналата седмица синът на починалата Петя Илиева разказа пред медиите, че майка му била отпратена от "Пирогов" с ниско кръвно и препоръка да пие кола. Когато потърсила помощ във ВМА, синът, който е лекар в САЩ с дългогодишен опит в Спешната помощ, казал на дежурните по телефона, че вероятно става дума за сепсис, но не му било обърнато внимание. Няколко часа по-късно жената умира.

Още по темата

Младият мъж е убеден, че ако навреме е било започнало лечение, майка му щяла да е жива.

От ВМА обаче са категорични, че пропуски няма. Както комисията, извършила проверката, така и Лечебно-контролната комисия считат, че няма пропуски в диагностично-лечебния процес при пациентката, съобщиха от там.

В информация до медиите се съобщава, че за около 2 часа в спешното звено на ВМА, МБАЛ – София, са проведени два прегледа от специалисти, лабораторни и образни изследвания, и е взето решение за хоспитализация. Жената постъпва с оскъдна анамнеза, насочваща към неврологичен проблем, без никакви анамнестични данни и/или медицинска документация за състоянието й до момента.

В Клиника "Интензивна терапия” в продължение на около 12 часа са използвани всички диагностични и лечебни възможности на болницата, но поради твърде напредналия стадий на заболяването, изходът е неблагоприятен.

За обвинението, че дужерните не са се съобразили с мнението на сина на пациентката от ВМА пишат: "Следва да се има предвид един от основните етични принципи в лекарската професия, залегнали в Кодекса за професионална етика на лекарите в България, а именно, че лекарят има право на професионална независимост и лична свобода за осигуряване на медицинска помощ и грижи за пациента, без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
КОЛЕВА преди 6 години
АКО ВСИЧКИ ЛЕКАРИ СА СЪС СЕРТИФИКАТИ КАКТО СА В АМЕРИКА ИЛИ В БЕЛИТЕ СТРАНИ,НЯМАШЕ ДА БЪДАТ БЕЗОТГОВОРНИ И ДА ПИШАТ ПАСКВИЛИ,ТОГАВА И ЗАПЛАЩАНЕТО ЩЕ ИМ И ДОСТОЙНО,НО ТЕ ГО ЗНАЯТ И ЗА ТОВА СИ ТРАЯТ ,ЗАЩОТО ЗА НИЩО НЕ НОСАТ ОТГОВОРНОСТ
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропуски няма, предложена диагноза от колега-поне да бяха проверили, фатален изход и се оказва, че колегата е познал, а виновните имат права заради професионална независимост и лична свобода да поставят грешни диагнози. Безсрамие.
29
1
 
7
 
! Отговори
Невинен преди 6 години
България - страна на невинните! Никой, никога не е виновен за нищо, няма представа и не е било негова работа!
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българин лекар, жена шофьор и .... скиор
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
затова че издават такива документи са още повече за бой! Направо са престъпници, помагат за източване на държавния бюджет. Бой!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V bg lekarite sestrite sa korumpirani vsimat bakschischi. Pod formata na darenie sa bolnizite odelno pari v plik4e uiskita i dr podarazi tova v eu stranite go njama obida e da davasch bakschisch ba lekar te sa dali kletva ne sa barmani servitiori no bakschisch vsimat v bg bes butane na pari nischto ne stava
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
V. Bg nama vinoven lekar ima umrali pazienti besobrasie mn hora umirat ot dr greschki.
24
3
 
0
 
! Отговори
... преди 6 години
...защото той не работи.
23
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славянинът пак се е нашмъркал, не му обръщайте внимание, откакто му казаха едни хора, че е прероден шаман, шмърка aмфeт и пyши тpeва всеки ден, и то много. Така се просветлява човечецът. А междувременно майка му му праща пари от Русия.
22
2
 
13
 
! Отговори
Ели преди 6 години
Относно последното изречение - като поема отговорността за това. Е, отговорност ще поеме ли?
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 21. Стига, човекът да няма частна болница. Ако беше в България, какво...щяхме да четем, че е ударил доктора. Стига обвинения. Не е причина, че момчето работи в САЩ. Милиони по света го правят. Проблемът е здравната система.
20
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли да си толкова добър лекар и да оставиш майка си да я уморят някакви накадърници! Този е абсолютен *** и пълен ***. Отишъл да кърти кинти в САЩ и зарязал родителите да ***.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плащайте осигуровки
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали са добри лекари е един въпрос, но по-важно е да имат срам или доблест да си признаят грешката. Сега излиза, че починалата е виновна, а синът им пречел да работят. Защо у нас никога няма извинение? Защо винаги друг е виновен, а съгрешилият играе обиден? Е, не става така!
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че докторите у нас са убили повече хора от нацистите в концлагерите. Защото амбициозните им *** са решили да стават доктори. А с диплома 2,50 всеки юрдек го приемат.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е щом са отговорни лекарите, да отговарят пред съда. Но пък и съда е като докторите
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз-ътМи вие сте всуе некадърници бе какво да ви уважаваме---------------Tи си обречен, понеже си т*п и то агресивно ***.Използваш думи, на които не знаеш значението.
14
1
 
20
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Лекар виновен няма. Операцията сполучлива,но пациента не издържа.
13
4
 
16
 
! Отговори
111 преди 6 години
"Мъртвият не ни е враг!" Димчо ДебеляновДайте тел на сина й,че да се консултираме с истински лекар!
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е не, мерси. Няма как да ме върнат в България. Двойната ми немска заплата да ми предложат при положение, че синът ми ще слуша чалга и не се знае кой ще го очисти в училище и че я се разболееш и милионер да си си отиваш, еми не, мерси. Жал ми е за българите дето явно нямат никакъв избор и са на произвола на банда *** във всички сфери...