Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...

След дълго чакане и с флеботромбоза чува: Елате утре!
6 окт 2017 09:03,
141
Джипи размотава тежко болен младеж! Една тъжна история от София...
Снимка: Reuters

Той е на 23 години, работи в IT сектора. От София е. Преди три седмици е чул тежката диагноза флеботромбоза. Това е запушване на дълбока вена – опасно състояние, при което не трябва дълго да стои прав, трябва да пие лекарства за разреждане на кръвта по схема и още куп специфични неща.

Приет е по спешност в болница, след това изписан със специални указания към личния лекар.

Ще го наречем Иван. Засега не иска да си казва името, за да не усложни лечението си, което е продължително, скъпо и важно. А и името няма значение, защото в подобно положение вероятно изпадат десетки, стотици и хиляди хора в България. Тази история е от столичната 25 поликлиника в "Младост".

След като излиза от болницата в средата на септември Иван трябва да отиде при личната си лекарка, която да му изпише лекарства. Важни са – за разреждане на кръвта.

Джипито обаче отсича, че не може да го направи, защото е блокирала системата й! На следващия ден това се повтаря.

Иван трябва да пие лекарството. По някаква случайност негова позната пие същото и му дава.

В последствие неуредицата с лекарствата се решава, но подсказва, че джипито на младия мъж не намира за нужно да се отнася към него като към пациент със сериозна диагноза.

И доказателството за това не закъснява.

В понеделник младият мъж отново е пред кабинета. Трябва му направление за специалист. Пред кабинета чакат 10-20 души – повечето за бележки за детска градина и училище и за болничен за грип. Той е единственият с тежка диагноза.

"Аз съм с тромбоза на магистрала вена. Това не е настинка, не е разстройство. Забранили са ми да се разхождам където и да е. Мога да излизам, само когато не издържам, и то с еластичен чорап", обясни Иван пред Dnes.bg.

Когато вратата на лекарския кабинет се отваря и оттам излиза сестрата, младият мъж казва, че му трябва направление, което е работа само за пет минути.

Отказват му, трябва да си чака реда.

"Аз съм на 23 години, откакто съм се родил, тя е личната ми лекарка. Аз й казах - от 23 години съм ваш пациент, в момента съм се сериозна диагноза", разказва Иван.

Сестрата обаче се държи вулгарно, отвръща му, че не е по-специален от другите. А след малко излиза и казва – всички, които чакат за документи, да си ходят. Системата е блокирала, да дойдат утре.

А Иван е в еластичен чорап, който може да носи не повече от 15 минути, половин час. Пътуването му до поликлиниката е трудно, ходи с кола, която няма къде да се паркира. Налага се да ходи пеша, което му е позволено по малко и в краен случай.

"И ми обяснява, че системата е била блокирана! Лекарката отказа да излезе, за да уточним точно какво се случва. Единствено отвътре подвикваше: "Да не стават скандали, да си ходят всички!", разказва Иван.

Той не отстъпва, настоява да получи документ, други на опашката го подкрепят.

"След това дойде едно момче от IT- поддръжката и всичко се случи за пет минути. Нямам проблем да си изчаквам реда, когато съм с настинка или разстройство. Но когато имам тромбоза на магистрална вена в таза, има опасност този тромб да тръгне към сърцето и белия дроб, може да се получи белодробна емболия. Има голяма опасност да получа инфаркт пред кабинета", възмущава се Иван.

Той е огорчен и от отношението на джипито си.

"Познаваме се лично и перфектно. И тя ми казва, че не съм приоритет с тази диагноза спрямо хора с настинки и грип", възмутен е той.

Иван не иска да казва и името на джипито си засега, защото зависи от нея. Може би и като нея има много други в България и името й няма значение.

Може да ни се иска да е точно обратното.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
9
 
5
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Не е попаднал на добра лична докторка. Мойта лична зорлем ме кара да ходя на прегледи-----------------------Ти откъде си сигурен, че личната ти докторка, която "зорлен" те кара да ходиш на прегледи, не е толкова заинтересувана от състоянието ти, колкото от парите от здравната каса, по клиничната пътека, която ще ти определи за прегледа и лечението??Не че съм против редовните прегледи, но като знам колко меркантилни и арогантни станаха лекарите, и аз не смея да стъпя в поликлиника!
84
5
 
6
 
! Отговори
очень хорошо преди 6 години
бананская республика .
83
3
 
7
 
! Отговори
123 преди 6 години
Мноо глупости, мноо нещо!при флеботромбоза не се дава антикоагулант, при тромбоза на дълбока вена за 3-6 месеца, фалитромът струва стотинки, чорап се носи 24 часа в денонощието. Ходенето не е забранено, напротив, помага да не се образуват други тромби. ИТ-то вер сам си е виновен, щото цял ден седи, но може да се случи при някои наследствени състояния или ракови заболявания. Джурналист писател, не читател
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗузиИ аз съм много доволна от д-р Ранева.Заслужава поздравления за професионализма и търпението, с което изслушва пациентите (при все че немалка част от тях имат спешна нужда от психиатър!).
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1то и да имаш пари, на частно не лекуват тежки диагнози, трябва да ходиш в чужбина.На частно лекуват леки заболявания за много пари.
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да каже името. Иначе няма да получи по-добро отношение
79
7
 
5
 
! Отговори
1 преди 6 години
Какви хора сте, вие още ли вярвате, че в България има здравна система, това е все едно да вярвате в дядо Мраз. Нямаш ли пари да си платиш на частно, умираш -такава е здравната система. А иначе със здраве си внасяйте здравните осигуровки.
78
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен това, време е да разберем - лекарите останали в Бъглария са тези които не са успяли да избягат. Т.е. вероятно с 10-15% изключения, които са наистина добри, става въпрос за плявата на професията. В поликлиниките работят пък най-слабите от випуска, които не са искали да правят никаква специализация. Така че не може да очаквате нищо хубаво да ви се случи в българското здравеопазване. Ако искате по-добро, на протест, за по-високи заплати за всички ни, и за повече инвестиции в здравеопазването.
77
5
 
8
 
! Отговори
Зузи преди 6 години
Аз пък да кажа нещо хубаво за педиатрите от 25 ДКЦ и по-специално за д-р Валентитна Ранева, която е педиатър и на двете ми деца. Изключително компетента, винаги на разположение, с невероятен подход, страхотен човек и лекар! И един съвет към пациентите й, които е поела от деца - педиатрите са кът, моля ви като навършите 18 години сменете си личния лекар, че хората не могат да се доредят да лекуват децата им от вас!
76
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както правилно се казва в статията, той е един от хилядите. Честно казано, не мисля, че му е работа на някой на опашката за личен лекар да приоритизира кой да е пръв въз основа на диагнозата. Това е много сложно, субективно и т.н. Трябвало е да изпрати близък за направлението или да се обади по телефона. А ако е спешен, направо да отиде в спешното. Разбирам, че му е тежко на момчето, аз съм чакала с кръвоизлив пред гинекологичен кабинет и си изчаках реда, защото нямах избор. Тъпо е но е така.
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е написана по толкова махленски и неиздържан начин, че само мога да кажа - Хвала на таквиз драскачи! Дъщеря ми която не може да пише още, вероятно би се справила по-добре.
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В 25 ДКЦ висях часове да запиша новороденото си дете към някой личен лекар. Овсен, че повечето не приемат нови пациенти са също така и много арогантни и недружелюбни, ако се усмелиш да попиташ, дали биха ти записали детето. Така след няколко часа висене, опънати нерви и никакъв резултат се прибрах в къщи без да успея да запиша детето там. От още доста места съм чувала и имам и малко личен опит със специалист УНГ от там (много съм недиоволна от него), че там са особено кадърни.
73
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та пак да попитам, щото не разбрах.Какво са виновни джипито и сестрата, че Иван няма къде да паркира пред поликлиниката???Какво са виновни, че компютърната система блокира постоянно???Така е, истината е че и без нея нещата ще стават много по-бързо!Какво са виновни, че има лимит, наложен от касата за направления?Какво са виновни, че са им вменени безброй глупави и неприсъщи задължения, като почнеш от издаване бележки за извинени часове в училище и стигнеш до бележки за дърва пред Горското???
72
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е попаднал на добра лична докторка. Мойта лична зорлем ме кара да ходя на прегледи. Дава ми направления но аз понеже мразя от дъното на душата си болниците изобщо не ходя а тя се сърди че поне веднъж годишно да съм ходил при нея на преглед. Понеже е много добра докторка много разбира при нея всекидневно е опашка от чакащи за преглед. Сигурно има хиляди пациенти. Ето такава лична докторка му трябва на този човек!
71
3
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 67За направленията си прав.Не ги дават лесно защото мисля че имат някакъв лимит но аз пиша за рецептата.Защо няма да му я надраска.Или всичко е измислица или си има предистория която ни е спестена.
70
6
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Някой май завижда ми се струва. Тук оправданието "системата не работи" е крайно измислена. Просто тази "ЛЛ" не и се бачка и не и се занимава. Ако системата беше долу много лекари нямаше да имат достъп и щяха да пропищят..
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Realen - аз пък ще ти кажа друго - ако лекарите продължават да лекуват по този начин, хората ще ги линчуват накая и до 5-6 години нито един няма да остане! както идват келнери и камериерки от къде ли не, ше дойдат и лекари!
68
6
 
12
 
! Отговори
Плавник преди 6 години
Тази лична лекарка изобщо няма да се сети кой е пациентът й, който е при нея от 23 години в 25-та поликлиника в Младост и има диагноза флеботромбоза. През декември да я сменя човека и да с новата да има по-голям късмет. Да, правилно разбрахте. При лекарите всичко е на късмет. Или попадаш на добър експерт, или не. Или попадаш на личен лекар, който не те гледа като 2,90 на цяло, или попадаш на пълен ***, на който не му пука, че е положил клетва.
67
7
 
6
 
! Отговори
До шматка преди 6 години
И на мен старото ми ЛЛ ми е отказвало направление, при условие, че знае, че 1 път в годината искам 3 направления за конкретни прегледи. А също така ми се е заяждала, че ще види дали ще ми го издаде. И понеже и казах истината в очите за това, че щом си плащам здравни искам съответното обслужване - стана още по-гадна. И дори съм я лъгала, за да отида нормално на полагаем преглед. И накрая я смених. И момчето да я смени и толкова. На глава с *** не се излиза..
66
2
 
4
 
! Отговори
До ИВАН преди 6 години
Няма много какво да направиш, за да спреш тромба да не тръгне, но се слага един филтър във вената на шията и ако тромба тръгне, този филтър го спира там, преди сърцето. Имаш после няколко часа да го махнат, но не стига до сърцето, за да напарвиш инфаркт. Баща ми има тромб в коремната аорта и майка ми помоли да му слижат. Това в кава-филтър, сложиха го в Правителствена, срещу 3000 лв, не знам доктора. Може би и при теб ще е приложиммо, не знам, само казвам нашия опит