Само 2% са се ваксинирали срещу грип през 2016 г

В България започва информационна кампания
18 окт 2017 11:51, Анисия Иванова
10
Само 2% са се ваксинирали срещу грип през 2016 г
Архив: Reuters

Само около два процента от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година, каза главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на пресконференция.

Според него няколко мита пречат на грипната ваксинация. Единият е, че ваксината може да ни разболее. Това от медицинска гледна точка е абсурдно - ваксината не съдържа жив грипен вирус, а само антигените, които помагат да се изгради имунитет, обясни експертът.

Освен това очакванията към ваксината са неоправдано високи. Тя предпазва от определени щамове, срещу които е направена, и не може да повлияе на респираторните заболявания.

Друг мит е, че има световна конспирация и популяризирането на ваксините е заради интересите на фармаиндустрията. Кунчев обясни, че фармаиндустрията не е заинтересована да се поставят ваксини, тъй като лечението и на най-лекия грип струва повече, отколкото ваксината. Дори да вземате най-евтините лекарства, те няма да струват под 40-50 лева, и то ако няма усложнения, а цената на ваксината е 10 лева, посочи той, цитиран от БТА.

Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила коментира, че ваксинацията е единственият начин да се защитим срещу грипа. Ваксината е от полза за всички, но е особено важна за бременните жени, хората с хронични заболявания, малките деца, възрастните хора, здравните работници. Възрастните хора са изложени на по-висок риск от тежко протичане на заболяването, сред тях са над 90 процзента от смъртните случаи, свързани с грипа, коментира Сила.

СЗО препоръчва поне 75 процента от възрастните хора да бъдат ваксинирани срещу грип още преди началото на грипния сезон.

Доц. Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България, посочи, че рядко си даваме сметка, че грипът е едно от най-смъртоносните инфекциозни заболявания. Той също посочи, че няма никакъв смисъл в твърдението, че фармаиндустрията или СЗО имат интерес да се популяризират ваксините, защото много по-скъпо е да се лекува заболяване.

От 16 до 20 октомври в редица европейски държави, сред които и България, ще има информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа. Тя се организира за пета поредна година. Инициатор е Регионалният офис на СЗО за Европа.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
чист ген преди 1 година
няма грип и спин. всичко е измислица
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предпазването или по-скоро по-лекото изкарване на грип става и с поддръжката на тялото в добра форма. Здравословен начин на живот. Никакво пушене, пиене - много малко, плодове, зеленчуци (пресни по възможност), варива, ядки, малко месо (но не мазно, по-добре риба). Никаква захар, бели брашна, мляко (особено прясно). Пиене на много чай - ройбос, зелен, билкови чайове. Спорт, ежедневно поне по малко. Тялото ви или ще се защити само или ако грипа все пак го хванете, ще е по-леко изкарването.
8
0
 
11
 
! Отговори
Грип преди 1 година
Ваксинацията не предпазва от грип. Според мен всеки може да се предпази от грип като не контактува с грипозни хора. Не съм боледувал от грип в последните 15 години, преди това два пъти боледувах след ваксиниране против грип и то много тежко. Грипозните се избягват като не се пътува с обществен транспорт, там стават 90% от заразите. Ако някой колега се разболее, трябва да го убедите да се лекува в къщи, а не да ви заразява всичките. Ако в семейството ви някой се разболее, трябва да се изолирате
7
0
 
10
 
! Отговори
БАЙ Иван преди 1 година
Аз се лекувам зимата само с гроздомицин и виномизин ,само вътрешно...
Към тези лекарства добявам и трушиомицин и най -вече луканкомизин!
6
0
 
3
 
! Отговори
МЕд мафия цака преди 1 година
Срочно да се снимат за да се оцени какви увреждания са им причинени..

Купете си кани з а биогеохимично пречистване на вода вкл за супи,кафе,чай и всичко..Мед мафиотите принуждават ВиК да отравя водата с хлор токсични канцерогенни разтвори.Замерени са ЛИКВИДАЦИОННИ Дози течащи от чешмите..До милиони пъти над безвредните.Рак,инсулти,инфаркти ,диабет,левкози, ..Грипо подобни увреждания се правят с остротоксични хлор химични оръжия най лесно.Мият пода с белина и хоп всички деца с грипоподобно
5
1
 
18
 
! Отговори
един друг преди 1 година
Преди време се ваксинирах задължително и задължително боледувах по няколко пъти през зимата. Откакто спрях ваксинирането не боледувам - изводът е ясен. Да си се ваксинират тези, които го правят ваксините.
4
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Наистина много помага ваксината,ама срещу стари щамове.След Нова година,като почнат да идват новите-стой та гледай,ще подсмърчаш наравно с неваксинираните.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е общото между ваксината против грип и кварталната врачка? Еднакво ефикасни са.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен ме лекува доктор Радева и ми е казала вода да не пия
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеефски ваксиниран ли е против свински грип? За един преател питам

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут