5 позитивни страни на веганството

Рискът от хронични заболявания намалява
14
5 позитивни страни на  веганството
Снимка: unsplash

Веган културата набира все повече последователи в световен мащаб. Консумацията на плодове и зеленчуци има своите ползи за здравето в много аспекти.

Изследванията обаче са разнопосочни и противоречиви. Пълното изключване на месните храни и млечните продукти от диетата има своите позитиви и негативи в дългосрочен план.

Въпреки това всеки възрастен има право да прецени сам за себе си по какъв начин да се храни. Специалистите съветват децата да не бъдат подлагани на веган диета от ранна детска възраст заради многото рискове за здравето, които този начин на хранене крие за детския неразвит напълно организъм.

Все пак позитивни страни от веганството има и те не са малко.

Ето 5 от тях, които се считат за основни.

1. Веганската диета помага да се консумират повече „цели“ храни.

Така наречените „цели“ храни са храните, съставени от един единствен продукт, каквито са плодовете и зеленчуците. При тези храни няма фабрично смесване на хранителни продукти със съмнителен състав, добавки, подобрители и оцветители.
От тази гледна точка веган диетата е полезна, защото при нея голяма част от готовите продукти се изключват и се набляга на целите храни.

2. Намалява се риска от натрупване на наситени мазнини в организма.

Когато диетата е съставена предимно от плодове и зеленчуци, рискът от висок холестерол на практика не съществува. Изключването на месото и млечните продукти от диетата предпазва организма от натрупване на наситени мазнини, виновници за сърдечносъдовите заболявания, например.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
7
 
! Отговори
Пп преди 6 години
До Б12 наркоманНе позна. Месоядните също имат недостиг на Б12. Особено след 50-годишна възраст.Да не говорим, че има доста растителни източници на Б12. Въпросът е човек да е образован, за да ги знае.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разните му там вегани и други тревопасни да се замислят ако могат защо апендиксът при човека е атрофирал.
8
6
 
6
 
! Отговори
Процедурно! преди 6 години
Нарастването на броя на блеещите и мучащи вегани може ли да се счита за позитив при изучаването на чужди езици?
7
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-позитивната страна на откачалковците е, че за нас остават повече сочни пържоли и горнооряховски суджук.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЯЛАТА ВЕГА НУЛТУРА СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ***
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На село закриха ТКЗС-то и сега няма кой да опасе къра. Колко дава един веган да го пусна да опасе 10-15 декара люцерна с глухарче, синап и тук-таме чемерика? Колко дава на муз?Предупреждавам, че селски бик нямаме, да не чака.
4
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип няма лошо, всеки може да си е каквато иска откачалка. Причината ВСИЧКИ да мразят веганите, е че те натрапват глупостите си и на другите.Моля, задръжте си глупостите далеч от нас. Ако някой се интересува, ще пита. Само дето май никой не го интересува...
3
10
 
14
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Стига с тия вегани няма такава дума, пише се вегетарианец. Ше ядем свински пържоли със червено вино, вие яжте трева като искате.
2
2
 
17
 
! Отговори
?!?!?! преди 6 години
И като ядат само и единствено белите дробове на планетата след това ще ми дишат въгл.двуокис от аспуха !!!
1
1
 
13
 
! Отговори
Б12 наркоман преди 6 години
Ето и една негативна, де слага всички позитивни в малкия си джоб: поради липсата на Б12 набавяно основно от червеното месо, веганите толкова силно побеляват, че дори започнаха да изкарват в магазинната мрежа багрила и за под кръста.