Метаболитен синдром - засяга цялото тяло

Той е предвестник на захарен диабет
15 ное 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
8
Метаболитен синдром - засяга цялото тяло
Reuters

Метаболитният синдром не е конкретно заболяване. Той се обсъжда, когато човек е засегнат от няколко взаимосвързани нарушения на обмяната, както и при наличие на рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. 

По дефиниция представлява съчетание на няколко сърдечносъдови рискови фактора с инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. На практика, в основната си част той е израз на цялата съвкупност от грешките, които се допускат в храненето и движението и е предвестник на голяма част от епидемично разпространяващите се хипертонична болест, захарен диабет тип 2 и други.
 
Метаболитният синдром не засяга само определен орган, а цялото тяло и може да бъде заподозрян най-често от ендокринолога, гинеколога, кардиолога, както и всеки друг специалист, при когото попадне пациентът по повод на някоя от изявите му.
 
Конкретното поставяне на диагноза изисква покриването на част от критерии, които включват обиколката на талията (абдоминално затлъстяване), серумните нива на триглицеридите и HDL холестерол, стойностите на артериалното кръвно налягане и кръвна захар на гладно.
 
Ролята на затлъстяването е голяма. Излишната мастна тъкан е източник не само на голямо количество свободни мастни киселини, но и на различни биологично активни вещества.
 
Повишеното количество на свободни мастни киселини в кръвта потиска зависимото от инсулина навлизане на глюкоза в клетките на периферните тъкани, което е предпоставка за равитие на инсулинова резистентност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
20
 
! Отговори
Men преди 6 години
До MenДвама прасюнгера са ми праснали минус за здравословното хранане и спорта. Еми плющете торти на корем, никой не ви спира ама после лечението си го плащайте сами и не мрънкайте, че имате 3 ката сланина...
4
3
 
21
 
! Отговори
Men преди 6 години
Всеки има глава на раменете си, обаче в крайна сметка държавата може да помогне като въведе изисквания за здравословна храна в училищата и градините и децата като участват в приготвятнето и. Така от малки ще придобият навици, които ще им служат цял живот. Здравословното меню съчетано с малко спорт прави чудеса!
3
3
 
21
 
! Отговори
do 1 преди 6 години
Напротив. Не само в Африка има хора които умират от глад, но и такива в страни, които са по напред финаносово и икономически от нашата. Едни преяждат и изхвърлят храна а други умират от глад. За това са виновни тайните общества които управляват света!
2
1
 
23
 
! Отговори
Дофтору преди 6 години
До ДодоПрав си, всичко е от пукница, даже си имаме и лаф на тая тема - "Яж и пий, това ще ти остане" .... да ама остава върху тебе и си го носиш евридей ... друг е въпроса че на сутринта го изсипваш в тоалетната и всъщност нещо не остава!
1
3
 
45
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Храната е пристрастяваща,точно както например хероина. Човек трябва да се храни, за да поддържа жизнени функции. Уви, 99% от хората в цивилизования свят преяждат, поради лесния и евтин достъп до храна (предимно джънкове). Никой не може да умре от глад. Уви, милиони умират ежегодно от преяждане, точно заради последиците от метаболитния синдром, за който се говори в статията.