Учени: Следродилна депресия тормози и бащите

Половината не търсят лекарска помощ
30 ное 2017 08:44, Eкип на Puls.bg
3
Учени: Следродилна депресия тормози и бащите
Reuters

Над една четвърт от младите бащи проявяват симптоми на следродилна депресия. Това показва ново проучване. Неочакваните резултати подтикват екипа, провел проучването, да проследи възможните причини за това и евентуално да потърси метод за облекчаване състоянието на бащите в този толкова позитивен период от живота им.

 
С оглед на това, че мъжете не преминават през никакви физически и хормонални трансформации по време на бременността на половинката си, трудно е да се повярва, че причините за следродилната депресия при тях може да се изразяват в чисто емоционалното изживяване. Оказва се обаче, че е точно така. Мъжете с по-неукрепнала психика успяват да са дотолкова съпричастни на жената до себе си, че развиват и подобна на нейната следродилна депресия.
 
Проучването е порведено в Швеция и установява, че случаите на следродилна депресия при бащите бележат пик в последните 10 години. В него участват 450 мъже доброволци, всеки от  тях станал баща през последната година. Статистиката сочи, че 28% от тях проявявали симптоми на следродилна депресия повишена тревожност, силна възбудимост, бързо преминаваща в униние, гняв, раздразнителност и др. При 4% от проследяваните мъже симптомите били много сериозни.
 
Интересен факт, установен по време на проучването, е, че едва 20% от мъжете, проявяващи симптоми на следродилна депресия, са потърсили специализирана помощ. Като причина за това се посочва фактът, че състоянието на бащата често остава в страни от основните акценти след раждане на бебе в семейството.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а трябва. Сам човек не може да се усети кога ще му изгърмят бушончетата. Когато се случи това ще се огледа и ще види че няма семейство и близки, но тогава е късно за психотерапевт. Пазете душевното си здраве не по-малко от физическото