Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен

Млечният продукт съдържа витамини, протеини и минерали
1 дек 2017 18:41,
12
Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен
Снимка: Pixabay

Известно е, че "една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Съдейки по резултатите от китайско изследване, можем да перефразираме популярната поговорка така: "Парче сирене на ден държи кардиолога далеч от мен", предава БТА.

Авторите на проучването от университета на Суджоу са установили, че похапването на сирене намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 14 процента. В тестове с доброволци китайските специалисти са отбелязали най-отчетливо понижение на риска сред изследвани лица, които консумирали около 40 грама от млечния продукт дневно.

Всички сирена са богати на витамини, минерали и протеини, които осигуряват защита срещу сърдечносъдови болести. И въпреки че изобилстват от мазнини, по-малка част от тях се усвоява от тялото, благодарение на повишеното съдържание на калций.

Авторите на настоящото изследване, публикувано в сп. "European Journal of Nutrition", припомнят, че според предишни проучвания сиренето повишава нивата на т.нар. "добър" холестерол и намалява тези на "лошия", и освен това съдържа киселина, която предпазва от запушване на артериите.

Диетолозите напомнят, че въпреки наличието на полезни вещества в продукта, той не се препоръчва за хора с наднормено тегло или с високо кръвно налягане заради повишеното съдържание на сол. Като алтернатива експертите предлагат нискомаслените прясно и кисело мляко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
не знам какво слагат в тях, но нискомаслените сирена и млека ме разболяха...минах на нормални и веднага се оправих...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Требе си купиш крава да ти фърга млеко.И да правиш сирине.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Куцо и сакато вече се мисли за поет...
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само 'дето в Китай не са популярни млечните продукти.Много китайци не са и чували за сирене и масло.Млякото в Китай се консумира само като мляко.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да обаче не и това от ПАЛМОВО масло. От него директно отивате на кино. Ако си произвеждате сами сиренето както си го произвеждам аз няма да имате никакви проблеми със здравето.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допуска се и чаша вино,по протокол
3
5
 
10
 
! Отговори
доктора преди 6 години
пЪлна глупост платена
2
4
 
19
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Глупости и смешки! Израза е американски и е an apple a day keeps the doctor away! Едно е да се ядат ябълки, съвсем друго е сирене, а трето и четвърто е да се яде сиренето, продавано в търговската мрежа, бидейки 90% от него е отровно менте! Или може би пишете тези щуротии по поръчка на някоя мандра?
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са!Аз лично ходя на 2 месеца веднъж до мандрата в Борино и си купувам еко сиренце, кашкавал и кефалотири.Препоръчвам горещо!