Чревна пропускливост – ами сега?!

Свързва се с редки заболявания
11 дек 2017 11:07, Eкип на Puls.bg
4
Чревна пропускливост – ами сега?!
Reuters

Синдром на чревната пропускливост е понятие, с което работят практикуващите алтернативна медицина. Няма да чуете такава диагноза в традиционната медицина. Там се борави с термина повишен чревен пермеабилитет. 

Според разпространените теории в алтернативната медицина хронично нарушената чревна бариера и пропускливост са в основа на редица системни заболявания. 
 
Защо имаме основание да говорим за чревна пропускливост? Логично, органите не са изолирани в организма. Те са част от определени системи с начало и край. Органите са изградени от своите тъкани и прилежащи слоеве клетки. Органите не са изолирани тела от системи, които се намират в една или друга част на тялото ни. Чрез кръвотока, в който са включени всички и допирайки се един до друг и не само, те също си влияят. 
 
Когато говорим за черва, е добре да имаме предвид, че това е не просто една гъвкава и многократно извиваща се тръба, през която преминават остатъците от храната, в последната ѝ част – фекалиите. Червата имат значителна роля в усвояването на хранителните вещества и отделянето на отпадните продукти. Чревната лигавица осигурява адекватното усвояване на полезните вещества от храната и същевременно се грижи всичко ненужно и вредно да бъде изхвърлено и да не попада в кръвообращението. 
 
За да се подсигури изолиращият ефект на чревната стена и „мекото“ преминаване на чревното съдържимо, тя е покрита от слуз. Тази слуз, отделяна от чревната лигавица, тя самата и чревните епителни клетки изграждат своеобразна чревна бариера. Тази чревна бариера е толкова по-функционална, колкото повече съдържа оптимално количество мукус, здрава лигавица и са налични плътни и специфични контакти между епителните клетки. Налични ли са недостатъци в някои от елементите на чревната бариера: например намалено отделяне на слуз, разхлабени контакти между епителните клетки, още повече болестотворни процеси като язвички и инфекции по чревната лигавица, се получава пропускане на молекули, токсини и микроорганизми от червата в кръвния поток.
 

4
Още от
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спрете пшеничената храна и червата ще се оправят.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Няма "традиционна медицина"

Има "медицина" и "шарлатанство"
1
0
 
4
 
! Отговори
ддтт преди 6 месеца
Измислят нови болести,та да ни пробутват тяхните лекарства.Знаем я Нона....

Какво не бива да правите на празен стомах?
Какво не бива да правите на празен стомах?

Какво не бива да правите на празен стомах?

Как да балансираме тялото си след 35
Как да балансираме тялото си след 35

Как да балансираме тялото си след 35