Кирил Ананиев: Ставам гарант пред пациентите!

Лечението на хората ще бъде осигурено, заяви здравният министър
17 дек 2017 12:50, Александър Попов
34
Кирил Ананиев: Ставам гарант пред пациентите!
Снимка: Булфото, архив

Специализирана комисия към министъра на здравеопазването, в чиито състав ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване, ще разглежда индивидуално случая на всеки пациент, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Това обясни министър Кирил Ананиев в ефира на БНР.

"Гарантирам, че няма да има забавяне в решенията на комисията, лично ще наблюдавам този процес и ще бъда гарант пред българските пациенти", посочи още здравният министър.

Още по темата

Този режим ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса.

При всички случаи лечението на хората ще бъде осигурено, било от бюджета на касата или от този на Министерството на здравеопазването.  Министърът уточни, че става въпрос за 32 нови молекули, за които по оценка на български експерти е необходим ресурс от близо 40 млн. лв.  За 28 от тях има алтернативно лечение на високо европейско ниво и то е осигурено от НЗОК. Останалите 4 молекули ще бъдат финансирани от МЗ.

Кирил Ананиев посочи, че ако при даден пациент терапията с молекула от 28-те не докаже своята ефективност, специализираната комисия ще разглежда и тези случаи.

За пореден път в ефира на Националното радио здравният министър уточни, че не става дума за мораториум, а за временна едногодишна мярка, имаща за цел да стабилизира бюджета на НЗОК  през 2018 г.

По повод състоянието на държавните болници Кирил Ананиев съобщи, че идеята не е да бъдат закривани лечебни заведения, а да се преструктурират така, че да работят ефективно.  Главната цел е повишаване качеството на лечението, беше категоричен Ананиев. Първата болница, в която започва преструктурирането е МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Ловеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Владко Горанов му е племенник на този. Ананиев е бил сътрудник на ДС. Роднина, милиционер, роднина, милиционер...
8
0
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
За да се (из)лекувамс ПРАВИЛНАТА молекула,домът си трябва да продами съм = 0 .
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес всички гербаджии са на амбразурата да бранят изгубения си авторитет
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независим състезател !Нищо не зависи от него !Гарант !На 9 ноември бил комунист ,на следващата сутрин се събудил ...демократ !!Фокусници !
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така този път не е ББ гарантът и героя на всички приказки?Или Ананиев ще бъде използван и след това изхвърлен, като много други
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Ананиев, явно или някой яко ми заблуждава, или вие сте як лъжец! В много случаи започването на едно лечение е въпрос на часове, а вие твърдите, че ще гарантирате лечение с комисия, която ще се събира по някое време, хайде стига глупости!
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1 и 2Може ли да сте толкова неграмотни . Ананиев е зам. министър на финансите при всички правителства . Това е човек , който е независим от партийни структори . Просто се засрамете от простотията си . Аз се срамувам от вас .
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото струва думата на всеки,, демократ ,,
1
2
 
20
 
! Отговори
Бай Ристо преди 6 години
Питам се колко струва думата на един български министър?