От лекарство за магарешка кашлица до бранд №1 в света при простуда и грип

Над 100 години грижа за здравето
Обновена: 28 дек 2017 16:42 | 28 дек 2017 16:40,
От лекарство за магарешка кашлица до бранд №1 в света при простуда и грип

Световният бранд № 1 в света при простуда и грип вече е факт и у нас. ВИКС навлезе на българския пазар с три от своите флагмани – Викс Антигрип Комплекс, Викс Антигрип Макс и Викс Синекс Алое и Евкалипт.

Специалистите са единодушни, че продуктите ВИКС се отличават с комплексен подход към простудните и грипните заболявания. Всъщност за България ВИКС може да е нов продукт, но не и за голяма част от света, в която той има над 100-годишна успешна история.

Всичко започва през 90-те години на 19 век - време на промяна в културата, търговията и начина на живот в САЩ и златната ера на откритията в химията, биологията и медицината. Този подем обаче трудно достигал до по-малките градчета, където всичко си кретало по старому. Именно в едно такова градче, с 10 000 жители, наречено Грийнсбъро, Лундсфорд Ричардсън, химик и фармацевт имал малка аптека. Негови клиенти били предимно фермери и техните семейства, които въпреки всичките си усилия, трудно можели да си позволят да отидат на лекар и разчитали на Ричардсън да им предписва лекарства за по-дребни неразположения.

А аптекарят-химик го правел с удоволствие, поделяйки времето си между работата в аптеката и изобретяването на нови формули в домашната си лаборатория. Така, за няколко години, в резултат на усиления му труд, се родили над 20 медикамента срещу различни болести. Най-търсен и най-продаван от тях бил мехлемът срещу пневмония VICK’s Group and Pneumonia Sаlve – далечен прародител на днешния ВИКС (по онова време един на всеки десет ставал жертва на болестта). Първоначално лекарството било създадено, за да облекчи затрудненото дишане и магарешката кашлица на собствения син на аптекаря, но скоро било оценено и от неговите пациенти. В състава си то включвало камфор, евкалипт и ментол, както и нова (по онова време), чудодейна съставка от Япония.

Успехът на VICK’s Group and Pneumonia Sаlve бил толкова голям, че позволил на изобретателя му да продаде аптеката си в малкото градче и да основе компанията VICKS Family Remedies. Решено било в бъдещата си дейност той да съсредоти усилията си върху мехлема VICK’s.

Благодарение на неспирните подобрения във формулата си лекарството донесло облекчение на милиони хора по време на епидемията от испански грип през 1918 г. - една от най-смъртоносните в човешката история. А пред изобретателя му се открили нови, необятни възможности.

През 1920 г. VICKS вече се продавал в над 60 страни и от тогава не е спирал своя възход. 100 години по-късно марката продължава да бъде бранд №1 в света при простуда и грип. А тайната на нейния успех е, че никога не е губила връзката със своите корени и с повелята на своя създател, според който "тайната на доброто лекарство е комбинацията от съвременна медицина и природни съставки". Продуктите с марката ВИКС спазват тази заръка и до днес, като включват в състава си както високо ефективни активни съставки, така и допълнителни съставки като ментол, евкалипт, алое, аромат на лимон, които ги правят приятни за употреба и носят чувство на свежест и облекчение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

Още от