Едно на ум за диабетиците, когато ще шофират

Внимавайте с хипогликемията и пазете зрението си
10 фев 2018 14:00,
12
Едно на ум за диабетиците, когато ще шофират
Източник: Reuters

Проблем за шофиращия диабетик може да се окажат честите хипогликемии, отслабеното зрение в резултат на диабетната ретинопатия или катаракта и по-рядко – засягането на нервите на крайниците в резултат на диабетната полиневропатия със загуба на чувствителността им или тежко увреждане на техните съдове.

Риск от хипогликемия 

Хипогликемията по време на шофиране може да стане причина за пътна злополука, затова е изключително важно всеки човек с диабет да знае как да се предпази от нея или какво да прави ако все пак спадне кръвната захар.
 
Рискът за хипогликемия съществува предимно за диабетиците на инсулинолечение и особено тези на интензифициран инсулинов режим с 4-кратно прилагане на инсулин за деня. Имайте предвид, че от пероралните медикаменти - често използваните сулфанилурейни препарати и в по-малка степен – меглитинидите, могат също да предизвикат хипогликемия, ако приемът им не се последва от хранене.
 
За да се предпазите от хипогликемия по време на път, преди да тръгнете приемете необходимото количество въглехидрати (хлебни единици). Добре би било да измервате с глюкомер кръвната захар преди и по време на дълги пътувания. 
 
Спирайте по-често за почивка, за да измервате кръвната захар и да приемете нужните Ви хлебни единици в случай на по-ниска кръвна захар. Имайте предвид, че оптималните стойности на кръвната захар преди хранене се препоръчва да са между 4,4 - 7,2 ммол/л. При кръвна захар ? 3,9 ммол/л се препоръчва да се приеме бързодействащ въглехидрат. Всяка храна, съдържаща захар би покачила нивата на кръвната захар. За предпочитане е да се вземе 15 грама захар под формата на бучки захар (3 броя), пакетчета захар (7 броя от 2 грама), захарни бонбони (3-4 броя), мед (2 чаени лъжищи) или захар, съдържаща напитка (кока-кола, фанта и т.н.).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
диабетик преди 6 години
Ние болните от диабет сме толкова напред с овладяването на проблемите , че даже и здравите не се владеят така както ние.Да не забравяме че болните живеят по дълго от здравите , защото си следят почивката, храненията, движението и здравето ежедневно и ежечасно.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж висока кръвна захар, а хипогликемия! С една дума - не вземайте тези препарати! Питайте алпиниста Боян Петров който изкачи всичките Хималаи с диабет и правете като него!
9
0
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 6 години
Лоша болест но ако човек полага грижи за състоянието си, може да се контролира. Помните ли преди години, един артист навлиза в София по Ботевградско и припада на волана поради хипогликемия. Уби две момчета работещи в сервиз от лявата страна на пътя. Отговорността е на тези с тази болест, управлявайки МПС да следят за състоянието си, защото стават опасни не само за себе си.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие разбрахте ли нещо от написаното аз не
7
3
 
0
 
! Отговори
ДО 6 преди 6 години
Само думата ,,докторята" показва нивото на постващия.Примитивно.Много такива,,умници"срещнах на 14я етаж на ВМА. с уплашен поглед ,вперен с надежда в докторята"А тежките проблеми на обречени диабетици се решаваха с със скалпел и нож в септична хирургия на 3ти.етаж.И все,,докторята" бяха спасителите мушмороко млади.Моли се да не те стига и не философствай и подвеждай под общ знаменател и при другите хора има нормално мислещи,а има и като теб.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много не вярвайте на докторята! Отслабнете, движете се, разни там тестени изделия и захарни изделия ги намалете драстично и ще се изненадате колко сте здрави.Попаднеш при лекаря с някакъв проблем, в такава ситуация показателите ти естествено не са най добрите и те на конвейр ти изпишат някой вреден препарат, който наистина те прави болен.Пише ли в листовката да уведомите лекаря, ако страдате от чернодробно заболяване, просто не го пийте това нещо.
5
2
 
4
 
! Отговори
До 3-ударения от диа преди 6 години
Не трябва и да постват,мозъчно болни хора,но ти го правиш.Ударила те е майката природа подЧЕЛНО.Нищо не е сложила в подмозъчната ти ***. Ти въобще, разбираш ли за какво става дума?
4
2
 
4
 
! Отговори
Бозаджията преди 6 години
До ударения от диабетикТебе най-вероятно Господ те е ударил а ударени от него не трябва да шофират
3
8
 
4
 
! Отговори
Ударен от диабетик преди 6 години
Преди две години ме удари челно диабетик, припаднал и така. Не трябва да шофират болни хора.
2
0
 
28
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
Диабетиците не са никакъв проблем, нито с висока кръвна захар, нито с ниска.Всеки диабетик си знае урока и не е нужно да му се напомня.Хората, живота на които зависи от ежедневни медикаменти, са стриктни и не допускат пропуски-опасни са здравите...здравите или привидно здравите, които не си обръщат внимание на кръвното, които пушат по време на шофиране и едновременно говорят и по телефона (често явление), пилите, назобаните и най-вече "нахаканите", нагли и бездарни "кифли" взели се на сериозно
1
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
"...Отнася се само за шофьори на коли с десен волан..." Тъй ли не виждате като прекопирвате, или по модерному, ПЕЙСВАТЕ "някоя статия, че не за нашите правила за движение по пътищата. От така регистрираните коли с десен волан много често са причина за ПТП !