Кой как брои: Колко са неосигурените българи?

Няма механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки
4 апр 2018 17:30,
31


Данни от края на 2017 г. показват, че 719 хиляди българи нямат здравна осигуровка, става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутата от БСП Лало Кирилов.  По информация на ГРАО на задължително здравно осигуряване подлежат 8 млн. и 380 хил. души у нас, пояснява Горанов.

Бившият здравен министър Радослав Гайдарски заяви в "България сутрин", че цифрата от 700 хил. не е много, дори вижда напредък.

Още по темата

"По наше време неосигурените бяха 2 милиона", подчерта той.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването не е съгласен с изнесените данни от финансовия министър:

"8 милиона и 300 хиляди са българите с гражданска регистрация в страната. 6 млн. и 100 хил. са осигурените. Тоест, 2 млн. и 200 хил. не са здравно осигурени", посочи Кацаров.

По думите му Владислав Горанов сваля цифрата до 719 хил., изключвайки от осигуряването 1,5 млн. души, които смята, че не живеят в България.

"Но той прави това не на базата на обективни данни, а на социологическо проучване. Питали са хиляда души, направили са извадка и са преценили, че 1,5 млн. души са в чужбина. Тоест - реалният брой на неосигурените здравно у нас е 2,2 млн. души, като продължаваме да не знаем какви точно са тези хора", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов също коментира темата в студиото на телевизията, като подчерта, че тази дискусия е многопластова и трудно може да се стигне "от изведената сега информация до абсолютната истина".

"Няма надежден механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки", констатира Адемов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
29
 
! Отговори
окръжна болница Пд преди 6 години
След като 40 години си плащах редовно здравните вноски защо ми взеха 2400 лв за операция на простатата без всякакъв приходо-радходен документ ей така на ръка.Обяснението беше, че здравната каса не можела да поеме разноските........................
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато партидите станат персонални, има електронно досие от раждането до .... тогава хората ще видят смисъл да се осигуряват и да излязат от сивата, вече черна, икономика. Сега какво се получава - един работи за 500 лв, друг за 5 000 и двамата получават една услуга с еднакво качество, но този първия взима още 2 000 под масата и не му дреме, че е ощетил втория.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8 милиона и 300 хиляди български граждани! Сериозна цифра!
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са всъщност шведите от махалите....
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма механизъм, който да накара хората да си плащат здравните осигуровки хората са я отписали отдавна тая територия направо закриваи това жалко гето
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Също така няма механизъм,който да пронуди законодателят да обложи с данък хазарта, който научно е доказано, че води до пристраствяне.Но товарите с осигуровски безработните без доходи, а собствениците на хазартни игри да им осигурявате комфорт и реклама.
1
1
 
18
 
! Отговори
ДВОЕН стандарт преди 6 години
Само ако съм на ясла от държавата. Ще уважа това ПЛАЩАНЕ в НОИ В ДРУГИ ВАРИЯНТИ КАТО САМООСИГУРЯВАЩ Е БЕЗМИСЛИЦА