Поликистозни яйчници и акне – имат ли връзка?

Пъпките се засилват в лутеалната фаза на цикъла
26 апр 2018 18:52, Eкип на Puls.bg
2
Поликистозни яйчници и акне – имат ли връзка?
Reuters

Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) може да бъде причина за изява на акне в около 30% от случаите. Голяма част от жените с акне нямат хормонални нарушения, поради което уточняване на хормоналния им статус се налага само, когато има съпътсващи признаци на ендокринни нарушения – например нередовен менструален цикъл, инфертилитет, затлъстяване и др. 

Повечето от жените с тежко и резистентно на лечение акне обаче имат синдром на поликистозните яйчници, което налага допълнително уточняване от ендокринолог.
 
Хиперандрогененията е един от трите диагностични критерии на синдрома на поликистозните яйчници. Нейните най-чести клинични прояви са хирзутизъм, акне и алопеция. 
 
Акнето е възпалително състояние на космения фоликул и прилежащите мастна и апокринна жлези (пило-себацейна единица). То обикновено се изявява в ранна юношеска възраст, като засяга около 80% от децата в училищна възраст. Именно и затова изявата на акне в юношеската възраст не се включва в диагностичните критерии. И все пак трябва да се вземе под внимание, че при момичетата с тежко или резистентно на лечение с орални или локални средства акне, включителни и ретиноиди, вероятността да
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари