Прах и мръсен въздух: Маските помагат, но не достатъчно

Трябва да прилягат точно върху лицето, обикновените не помагат
3 май 2018 22:24, Боряна Павлова
5

3268 гледания   |  Още видео
Ако очите са прозорец към душата, то белият дроб е вратата към тялото ни. Страната ни отново удря дъното на поредната класация. България е на първо място по заболеваемост от белодробни болести. Статистика показва, че при 10 тежко болни пациенти, почти половината са резултат именно от белодробно заболяване. На какво се дължат и колко опасни могат да бъдат – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на пулмолога Александър Симидчиев.

Статистика на Световната здравна организация показва, че 7 милиона души годишно умират заради мръсния въздух. Това означава всеки девети човек. Проблемът с високите нива на фини прахови частици винаги е на дневен ред, но все още остава нерешен. Колко е опасен мръсния въздух и как да се предпазим и помагат ли маските?

Още по темата

"Маските трябва да пасват добре на лицето. Отстрани не трябва да влиза въздух и те трябва добре да филтрират фините прахови частици. Обикновените маски, които се продават не могат да правят това", коментира експертът.

По думите му те предпазват от болести, които се предават по въздушно-капков път.

През лятото нивата на фини прахови частици определено спадат. Но как да се подготвим за идващата зима и можем ли да се пазим от въздуха, който дишаме?

"Ако предприемем мерки, които своевременно да уведомяват хората, че такъв проблем съществува и след това да им каже как да се предпазват, това би довело до определен позитивен ефект", посъветва пулмологът.

Най-често срещаните белодробни заболявания са респираторните. Такова е и астмата, от която страдат все повече деца. Защо?

"Белият дроб е входната врата за всичко, което има в околната среда. Затова той е първият увреден орган", сподели Александър Симидчиев.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Странното е, че въпреки много пушещи комини на фабрики и заводи по времето на соца, въздухът беше в пъти по-чист от сега, като изключим въздуха в непосредствена близост до комините. Имам вила в едно от селата близо до София и там до преди 25 години въздухът беше съвсем чист. Прозорците и первазите можеха да не се мият и бършат - прах нямаше. Сега е целогодишен ад - вечерта си избърсал первазите, на сутринта те са с дебел слой прах.
4
8
 
5
 
! Отговори
Жо преди 10 месеца
МРЪСЕН ВЪЗДУХ! Винаги го е имало.
Дълги години, по времето на СОЦА, гордостта и символът на прогреса в България бяха пушещи фабрични комини. Тогава никой не смееше да мърка- комините замърсяваха цели градове, плодородна земя. Кремиковци, Циментовите заводи, Химическите заводи, ТЕЦ-овете и всички други рожби на родната индустрия. Филтрите за комини оскъпяваха и бездруго неконкурентноспособната продукция. Тогава не можеше да ходиш с маска на лицето- щяха да го изтълкуват като провокация към СОЦА.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По ме е грижа за шумовия терор, което стана пандемия.
2
3
 
4
 
! Отговори
Тръба преди 10 месеца
АТОМ!!!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
пръскайте още кемтрейлс, няма проблем

Защо да започвате утрините си с джинджифил?
Защо да започвате утрините си с джинджифил?

Защо да започвате утрините си с джинджифил?

Странни бюти трикове от 20-те години на 20 век
Странни бюти трикове от 20-те години на 20 век

Странни бюти трикове от 20-те години на 20 век