Диагноза психично заболяване. Какви са правата на болните?

Какво означава брачна негодност? Отговорът от Puls.bg
23 май 2018 13:00, Антон Асенов
30
Диагноза психично заболяване. Какви са правата на болните?
Източник: Reuters

Съдебната психиатрия е клон на психиатрията, в който се разглеждат сложните проблеми, възникващи при срещата между психиатрията и правото, а също и при уреждането на случаите, в които правонарушителите са с психични разстройства. 

Освен в този си смисъл, съдебната психиатрия разглежда още и въпросите, свързани с разработването и прилагането на законодателството в областта на превенцията на психичното здраве.
 
Психиатрично болните, освен като евентуални извършители на престъпления, могат да бъдат още и потърпевши от такива – състоянието им може да стане причина за различни злоупотреби. В този ред на мисли безспорна е необходимостта от правни наредби, пригодени специално за нуждите на тези граждани.
 
Термини като дееспособност, вменяемост и невменяемост в ежедневната реч могат да се чуят дори като обида, натоварени с негативен смисъл. В действителност обаче, всички ние сме участници в обществото и е в общ интерес да вникнем в смисъла на тези понятия.
 
Съдебна психиатрия в гражданското право
 
Докато един човек, бил той психиатрично болен или не, ако има късмет може да изживее спокоен живот без среща с наказателното право, то за сметка на това гражданското такова е неизменна част от съвременното ни битие.
 
Правният статут на лицето като участник в гражданските отношения се определя от неговите способности на правоспособност и дееспособност и се отнася в еднаква степен за всички граждани.
 
 

30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
И психопатиИма в БАН преди 9 месеца
Те също не са повече или по-малко или по-различни от психопатите изобщо. Липсата на каквато и да било емпатия предизвиква неприятни ситуации, но това се случва навсякъде.
Професорските протежета с психични заболявания също са проблем, но по-малък. Те, за разлика от психопатите, почти никога не вредят на някого по своя инициатива. Понякога биват използвани с цел да се навреди на някого или на нещо.
По-скандално е това, че са нагласени там на издръжка на данъкоплатеца и заемат щатни бройки!
26
0
 
3
 
! Отговори
Относно 17, 18 преди 9 месеца
И други помнят онова преброяване.Причината не беше недоволството от различни институти, макар че такова имаше. Конкретната причина беше, когато се отключи някакво такова заболяване на уважаван служител от счетоводството на ЦУ. Бяха намерили в стаята му голям брой листчета, на всяко от които пишеше
34 лв и не знам колко стотинки.
Тези по институтите са или шизофреници, или с леки форми на олигофрения, но уви с връзки и настанени на заплата
Социопати в БАН също има, както навсякъде.Но това е друго
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е вярно, че 10% от българите са с проблеми. Над 50% са благодарение на това, че феминистките дълги години наред организират влошаване на наследствената заболеваемост на нацията. Правят го с късните раждания. Скоро процентите ще станат над 70 и тогава няма да има къде да се скрете дори у дома, понеже гарантирано във всеки дом ще има човек с ментални проблеми. Ако вие не сте такъв. Това ви чака. Кажете на баба фемина "тенкю баба" ;))) н яма измъкване от мъртвата хватка на феминистките ;)))
24
0
 
2
 
! Отговори
Коментиращите! преди 9 месеца
Не бъркайте ПСИХОПАТИЯ с ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ.
23
0
 
1
 
! Отговори
Медицинските преди 9 месеца
Медицинските СВИДЕТЕЛСТВА за работа/с някои изключения/ и ШОФИРАНЕ не изискват експертиза от психиатър....само тези за БРАК.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доколкото 10% от българския народ е с психични проблеми, то процентът 7 е твърде нисък и показва относително добро здраве на научните работници. Виж, каруцарите, които не ходят на лекар, за тях може и повече.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То в политическата ни класа е пълно с тежки психопати, ние за другите се безпокоим... 4/5 от управляващите са за психиатрия, начело с Него!
20
3
 
17
 
! Отговори
да ги преброим? преди 9 месеца
Който ежедневно се сблъсква ПОНЕ с един хахо, ама пълен хахо, за освидетелстване и принудително лечение да даде +. Който има късмет да не среща ежедневно откачалки (не на улицата, а при работа с колеги , клиенти или частни и държавни организации) да даде минус.
19
0
 
10
 
! Отговори
Пример в МОН преди 9 месеца
Как ще се притесняват да си вземат лекарства?! Я се разходете из канцелариите на МОН и във всяка учителска стая - като бонбони ги гълтат хапчетата. И то тежки медикаменти, с рецепта. После защо само идио.тии правят
18
0
 
12
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 9 месеца
Не винаги. Прочети 17. Ако си роднина на някой от привилегированите професори, ще те уредят и с диплома, и с назначение в онази институция, защото там работата е спокойна, може да се ходи в института само от дъжд на вятър и да се отчита, че лицето разработва някаква тема. Като се знае, че е с диагноза, към него са снизходителни. Става страшно, когато е много близък роднина на властимащ, защото го уреждат и с научна степен, после му казват кога как да гласува. С гласове 50+1% могат да те закопаят
17
0
 
11
 
! Отговори
До Масово са луди преди 9 месеца
Не всички работодатели са пропищели. В БАН още през 80-те години е направена статистика, но не по желание на шефовете, а защото от много институти е имало оплаквания отстрана на редовите кадри. Резултатът - 7% от "учените" са с подобни диагнози. Не защото са гении, при които природата е дала голяма дарба в една насока, но е отнела от други сфери. Причината е далеч по-прозаична - назначенията с връзки. И до днес е така, само не знам процентът какъв е. Имат науч.степени и гласуват на обсъждания!
16
4
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
Освидетелстват ли някого и край, няма никакви права! Може само да клати одобрително глава и да мучи като теле!
15
0
 
17
 
! Отговори
СипиЕдно преди 9 месеца
Психичните заболявания ще са проблем, само докато психично здравите са повече от психично болните. После вече няма да има значение.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Психичните заболявания са характерни само за хората. Няма луди прасета или крави. Затова не злобейте. На всеки може да се случи. Поради ниската здравна култура на народеца ни, психично болните се срамуват от състоянието си, срамуват се да влязат в аптека ида се купят лекарствата, затова не ги пият. А, ако човек е лекуван навреме и спазва поддържащата терапия, може да живее до края на живота си в пълна ремисия. Да работи, да получава висока заплата, да има приятели, да си купи дом и т.н.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 8
а ти как мислиш.
прабългарите с потурки ли са дошли на балканите :)
а може би и с памперси :)
12
4
 
15
 
! Отговори
масово са луди преди 9 месеца
По отношеное на правата им - не могат да бъдат уволнени или съкратени каквато и простотия да направят. Като в някоя голяма компания/банка забележат, че някой хич не си върши работата и се държи странно изведнъж пиленцето вади документ, че е куку и няма отърване за работодателя. Не са длъжни да представят документ при назначаването им защото все пак са луди, имат си и документ. Масово са пропищели работодателите от такива изненади
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правило No 1:
Да работи в правителството, или поне като депутат.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Burzum

Има една пословица, "Прави се на луд за пенсия".
Значи, още в миналото някои са му хванали цаката.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единия луд другия пиян и луд без коментар
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 5

А ти си обуй алените потури, завий един пешкир около главата и ще си много убав!

Билки за здрави и силни кости
Билки за здрави и силни кости

Билки за здрави и силни кости

Как Карл Лагерфелд отслабна с 42 килограма
Как Карл Лагерфелд отслабна с 42 килограма

Как Карл Лагерфелд отслабна с 42 килограма