Специалист: Липсва ни здравна култура за търсене на помощ

Повечето хора търсят лекаря чак когато има проблем
1 юни 2018 22:40, Екип на Bulgaria On Air
35

Знаем ли кога да потърсим медицинска помощ? Повечето хора се сещат за лекарската намеса, едва когато има проблем. Къде има безплатни прегледи, кои болници са качествени и как тази информация да се разпространява качествено?

"Проблемът е, че в България няма здравна култура. Хората търсят помощ, когато вече имат проблем. Трябва да мислим за информирането. Хората от провинцията отиват да се лекуват в столицата, а университетските болници в градовете са на европейско ниво. Здравната информация е разпиляна", поясни председателят на Медицинско сдружение "Хипократ" Ива Панева-Стърнад. 

В студиото на "Денят ON AIR" тя отбеляза, че информирането може да се случи много по-ефективно чрез медиите.

"За по-младите пациенти се разработват мобилни приложения, чрез които могат да се свържат със специалисти. Има големи здравни заведения, които предлагат отлична помощ, но хората не знаят за тях. Вместо това се лутат и не знаят къде да отидат. Месеци наред обикалят различни здравни заведения, с различни изследвания – така се губи доверието на пациентите", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Панева-Стърнад изтъкна за финал, че трябва да се покаже, че в България пациентите могат да получат адекватна и напълно достатъчна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
обективен да 28 преди 5 години
Конкретно добре е дасе пише и коментира и дано осъзнаят реалността:1.че един и същи проблем специалиста вижда по един начин ,а лаика съвършено различно2.Тук въпроса не опира до "безплатно здравеопазване",а до медицински обоснована необходимост.Пренебрегването на това задължително условие е едната причина да фалират държавните болници3.Това е изискване на Хипократовата клетва- "първо да не увреждаме"Защото много от солидните изследвания носят и увреждания
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26--------------------------------------Болният е прегледан,назначено е лечение.Не се пишете по-големи лекари от лекарите.Това е безплатното здравеопазване.
27
1
 
1
 
! Отговори
за 26 преди 5 години
Вижте,не обвинявам никого и не подкрепям нищо от тази статия!Целта ми е да изчистим ,доколкото е възможно този хаос,поне за внуците ни........А не е ли възможно да е енцефалит ,инсулт 1примерно! Първо това трябва да се исключи при скорошно настъпили тежки оплаквания във вашия конкретен казус
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До отговарям 22Това не е инфаркт или грип, че да е от предния ден. Или от сега.Ако се отиде първия ден, казвате, че това са инцидентни симптоми, случайност, омаловажавате проблема. Ако се отиде след 3 месеца, казвате, че е късно и трябвало да се отиде по- рано.А след това публикувате статии, че хората били с ниска здравна култура. И сте готови да се прикривате и браните един друг, никога не носите вина за нищо, виновен е друг. То и никой не ви търси вина за нищо.
25
1
 
1
 
! Отговори
факг 3 преди 5 години
Точно това в пост 24 не се осъзна от никого.......за съжаление най-малко от медиите и от самите здравно осигурени....и се стигна до този хаос.Иначе и парите ако се разходват правилно и много качествена апаратура и квалифициран персонал ,но в напреднала възраст и скоро достъпа да медицинска помощ е е драстично ограничен
24
2
 
1
 
! Отговори
отговарям 22 преди 5 години
в първата 3-та постати е съвършено верен и питането на анонимен19е съвсем резонно, защота ако беше от предния ден това е спешно състояние изискващо бързи мерки.Иначе при тежката картина ,която описвате е твъпде късно и реч идва точно за това........ранна диагностика и целта на реформата от 2000г е двупосочна - финансова .....издръжката на старите поликлиника се прехвэрли върху джипитата и ДКЦ-тата и наблюдение и профилактика от един познаващ пациента лекар по негов избор.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Проблемът е, че в България няма здравна култура."Не,задраскайте "здравна" и изречението добива смисъл. Здрасти роби на комунизма, що - щото комунистите са още на власт!
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Удобно увъртане. И куп оправдания за нищоправене- лечение с витамини, а когато симптомите се задълбочат, ще кажете, че е късно и нищо не може да се направи. А иначе пациентите са с ниска здравна култура.Има терапия за ранно овладяване на дегенеративните процеси. Не се лекуват 100%, но се забавят или спират на този етап, колкото възрастният да може сам да се обслужва, без да върши поразии. По- лесно е да се отрече проблема, вместо да се овладее навреме.
21
2
 
1
 
! Отговори
до анонемен 14 преди 5 години
Правилно ви питат.Ако сте дали информация за дългосрочно започнали ,макал и по-леки прояви .......реално е изпуснато времето да се помогне.......но иначе рецептата е точна.....при явна симптоматика какво изследване на се направи при старта?Започва се с изключване на дефицинто състояние ....витамини и Гинко билоба.А изследванията при тези оплаквания са твърде драстични за възрасен ..........Скенер ,гръбначно мозъчна пункция и рутините.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Защо питате?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14 И от колко месеца са тези проблеми на родителя?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До художника-------------------------------Няма здравни работници,драги.Те останаха в комунизма.Има лекари.Както няма и художествени работници.
17
1
 
1
 
! Отговори
реалност преди 5 години
Манталитета на пациента е парадоксално променен!!! По правило първо се поставя работна диагноза ,която в резултат от прегледа и НАЙ-вече от обясненията на пациента и се започва в тази посока като на втори план стой и диференциалната диагноза. Задължително!!Как реагира напрашения недоверчив болен ?!....иска на секундата ВТОРОТО мнени......но това е апят с ачале?!?И какво правим?!?
16
1
 
1
 
! Отговори
и какво не знаят преди 5 години
ЛЕКАРИТЕ НЯМА КАК ДА ЗНАЯТ КАКЪВ ПРОБЛЕМ Носи влезлия пациент....естеството на работата е такова............могат да го разберат работещите в автосервизитеИма обаче верен път т нар.Алгоритъм ......задължителни стъпки ,които да осигурят вярната диагноза.
15
2
 
2
 
! Отговори
справедлив преди 5 години
Статията е комерсиална..... реклама на частните болници и липса на обективност.......как медиите могат да ориентират пациентите.......естествено след пратени реклами...друг принцип няма!И нека се спре с тази спекулация...."..добри и лоши лекари".Не коректно е!!
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че ни липсвала здравна култура. Тази седмица водих родител на лекар заради проблеми в паметта, липса на контрол над крайниците и неадекватно поведение. Неврологът за 2 минути преглед отрече проблема, вместо да назначи изследвания и лечение. Изписа витамини и Гинко билоба. Психическият проблем ще го признаят, когато болният започне да се губи из улиците или подпали дома си, без да иска. Тогава ще ми кажат, че късно сме потърсили лекар. Това е лекарската помощ в провинцията.
13
2
 
3
 
! Отговори
художника преди 5 години
Липсвала ни здравна култура??? Ами при тая култура на здравните работници........
12
3
 
2
 
! Отговори
AZ преди 5 години
Нали искате безплатно,бе.Ей това е безплатното.Който не иска да чака-плаща,който не иска да плаща-чака.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Липсват пари време и нерви и лекарии здравна система като цяло. Аз мога ли да чакам цял ден пред кабинет, и то с час, заедно със стари и болни хора за профилактичен преглед и накрая да ме пратят в друг град, защото няма специалист за нещо и на всичкото това да си го плащам, въпреки осигуровките, та и някой кожодер да ме препрати в частният си кабинет?
10
2
 
5
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Не знам как е извън София, но в София има и добри болници - добри както обстановка, така и оборудване и лекари. Но се съмнявам сред тях да има държавни болници. Мисля че като за лекари Пирогов е приятно изключение, но там пък е лудница. И превенцията - авторът на статията е прав. Масовият българин чака да получи първия инфаркт, за да хукне по кардиолози и да гълта хапчета. А за да се избегнат проблемите със сърцето обикновено е достатъчно да се вземат мерки за виското кръвно и холестерола.