Утре в Плевен – отбелязваме 30 г. инвитро в България

Интервю на Puls.bg с Ирина Попова от "Зачатие"
Обновена: 11 юни 2018 13:52 | 8 юни 2018 14:23, Eкип на Puls.bg
1
Утре в Плевен – отбелязваме 30 г. инвитро в България
Източник: Личен архив

Ирина Попова е зам.председател на сдружение "Зачатие" и доброволец към сдружението от 2005 г. Член е на управителния съвет на европейската пациентска организация Fertility Europe. Майка на едно дете.

Ирина, как се запозна със "Зачатие"? 

Когато започнах да се интересувам лично от темата за забременяването, попаднах на един интернет форум, където се бяха събрали доста момичета и общуваха оживено по Интернет. Те знаеха много, а аз – нищо. Започнах да чета, да осмислям информацията, престраших се да се запозная виртуално с някои от хората и един ден се озовах на сбирка на „Зачатие“. Бяха малко на брой, но много ентусиазирани и се нуждаеха от цялата помощ на света. Беше неизбежно да се включа. Уж, за малко, уж, само да помогна и така станаха вече 13 години.
 
13 години за една кауза са сериозно нещо. Какво те задържа толкова дълго?
 
С хората от „Зачатие“ станахме приятели. Родихме заедно децата си, отглеждаме ги заедно през годините, те станаха едни от най-близките ми хора. А „Зачатие“ израстна с нас и се превърна в едно от нашите деца. А човек не оставя нито детето си, нито приятелите си, нали? Поне не и докато не предаде рожбата си в други сигурни и надеждни ръце. Твърде ценно ни е това, което постигнахме през годините и не можем да спрем просто така.
 
Какво успяхте да постигнете за тези години в "Зачатие"?
 
Страшно много – като се има предвид, че започнахме буквално от нулата. Бяха шепа хора, без средства, без влияние, без достъп до медиите. За стерилитет в България не се говореше, информация за лечението почти нямаше. Работеха шепа клиники и абсолютно нищо не се поемаше от здравните фондове. 
 
Догодина сдружението навършва 15 години - какво имаме днес?
 
Стерилитетът вече не е срамна дума и за ин витро не се шушука под сурдинка. Хората не се срамуват да кажат – аз имам репродуктивен проблем и го решавам чрез методите на асистираната репродукция. Темата за репродуктивните проблеми е във фокуса на всички медии. Имаме държавна и общинска политика в областта. Имаме финансиране за пациентите. Имаме трудова закрила на хората, преминаващи през лечение ин витро. Сдружение „Зачатие“ има обществено признание и заслужена репутация на двигател и основен фактор за тези промени. Казано накратко, животът на пациентите днес е в пъти по-лесен отколкото преди 15 години и „Зачатие“ има огромната заслуга за това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Зачатиеинвитро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.