7 начина да се погрижите за здравето на костите

Внимавайте с консумацията на сол и солени храни
5
7 начина да се погрижите за здравето на костите
Снимка: istock

Как се грижите за здравето на вашите кости? А знаете ли, че остеопорозата е едно от най-разпространените костни състояния в световен мащаб. Нашият начин на живот е пряко свързан със здравето на костите ни.

Така например, ако си осигурим достатъчно здравословни източници на протеини, колаген и омега 3-мастни киселини, може да намалим риска от костни фрактури, намаляване на костната плътност, остеопороза и други състояния.

Какво още може да направите, за да ги поддържате в добро здраве, вижте в следващите редове.

Внимавайте с консумацията на сол и солени храни

Според японски учени, повишеният прием на натрий излага на риск здравето на костите. Трапезната сол съдържа натрий, а когато я консумираме в повече, това може да причини загуба на калций и увеличава риска от остеопороза. Според Световната здравна организация, не бива да приемаме повече от 5 г сол на ден или малко по-малко от 1 чаена лъжичка. Замислете се само как се храните, как овкусявате ястията си, защото, ако не внимавате за количеството консумирана сол, най-вероятно дневният ви прием надвишава многократно тези 5 г.

Не допускайте дефицит на калций

Знаете ли, че в нашите кости се съдържат 99,5% от общия калций в нашето тяло, така че за да ги защитите от развитие на остеопороза, уверете се, че дневният ви прием на калций е достатъчен.

Според The National Osteoporosis Foundation, количеството минерал, от което се нуждаем зависи от пола и възрастта. За жени до 50-годишна възраст – 1000 mg на ден; над 50 – 1200 mg дневно. За мъже до 70-годишна възраст – 1000 mg на ден; над 70 – 1200 mg дневно. Здравословни източници на калций са сардини, сьомга, тофу, бадеми, млечни продукти, спанак, портокали. 

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С удоволствие бих заздравявал костите продължително време, в серии от многобройни повторения, на всяка една от каките на снимката ;))Поотделно и заедно ;)-
2
0
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
И на протеини и микроелементи ;)
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Яжте повече калций.............има го в сиренето!!!