Или мислим за "Едно общо здраве", или антибиотиците просто ще спрат да действат

Подходът “Eдно общо здраве” цели антибиотиците да продължат да действат
Обновена: 16 ное 2018 14:18 | 16 ное 2018 14:18, Мартин Иванов
1
Или мислим за "Едно общо здраве", или антибиотиците просто ще спрат да действат
Източник: СЗО

По време на Световната седмица, посветена на осведомеността за разумно и отговорно прилагане на антибиотиците Световната здравна организация (СЗО) отново поставя акцент върху своята инициатива за подхода „Едно общо здраве“. Организацията се надява все повече правителства да започнат прилагането

В какво се състои подходът "Едно общо здраве"?

Това е инициатива, чрез която се разработват и изпълняват програми, политки, законодателство и научни изледвания, в които множество сектори комуникират и работят заедно, за да постигнат по-добри резултати в областта на общественото здраве.

Причината за това е все по-нарастващата опасност от това антибиотиците просто да спрат да действат. Едни и същи антибиотици се използват и при хората, и при животните, отглеждани за храна, което дава „двойна“ възможност на бактериите да развият устойчивост към лекарствата.

Тук се обхващат различни сфери като безопасността на храните, борбата със зоонозите (болести, които могат да се предават от животни на хора като грип, бяс, различни видове треска) и борба с антибиотичната резистентност, появяваща се от прекомерната употреба на антибиотици и при хора, и при животни.

Защо имаме нужда от подхода "Едно общо здраве"?

Има достатъчно много микроорганизми, които заразяват и животни, и хора, тъй като на практика споделяме една и също екосистема. Дори един сектор да полага много усилия за по-добро обществено здраве, те могат да бъдат опорочени от липсата на усилия в друг сектор. Например, бясът при хората се предотвратява ефективно само чрез таргетиране на животинския източник (ваксиниране на кучета).

Информацията за грипните вируси при животните е от решаващо значение за подбора на ваксините, които се използват при хората при потенциална грипна пандемия. Резистентните към антибиотици микроби могат да се предават между животни и хора чрез директния им контакт или чрез замърсена храна, заради което трябва да има ясна и добре координирана превенция и при хората, и при животните.

СЗО препоръчва цялостно намаляване употребата на всички антибиотици при животните, от които се произвежда храна, включително пълното им ограничаване с цел стимулиране растежа на животните и профилактика на заболявания без диагноза. Здравите животни трябва да получават антибиотици, само ако те биха предотвратили заболявания, които са открити и в други животни от едно и също стадо или рибна популация. Болните животни трябва да бъдат тествани, за да се определи най-ефективният антибиотик за лечение на конкретната инфекция и такъв, който влияе най-малко на човешкото здраве.

Много правителства вече са предприели стъпки за въпросното ограничаване, но има все още и много, които не са. Това подкопава усилията на много хора и сектори, което е и една от причините СЗО да повдига публично въпроса по света.

Още по темата

От кого зависи ефективността на  подхода "Едно общо здраве"?

Специалисти с различна експертиза, които са активни в различни сектори, като обществено здраве, здраве на животните, растенията и околната среда - всички те трябва да обединят усилията си, за да работи подходът в дългосрочен план.

За ефективното откриване и предотвратяване на огнища на зоонози и проблеми, свързани с безопасността на храните, епидемиологичните данни и лабораторната информация трява да бъдат достъпни до експерти от всички сектори. Правителствени служители, изследователи и хора от други сектори на местно, регионално, национално и световно равнище трябва да прилагат координирани отговори на заплахи към общественото здраве.

СЗО работи в тясно сътрудничество с Организацията по прехрана и земеделия към ООН и Световната организация за здравето на животните с цел насърчването на все по-добър обмен на информация между различните сектори, чрез която да се дава единен отговор към опасностите, свързани с безопасността на храните, рисковете от зоонози и други, афектиращи общественото здраве.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аулин + Антибиотик - типична комбинация, която се прилага при всичко.