Резистентността към антибиотици убива! 33 хил. европейци

Експерти алармират за неправилна употреба на медикаменти
12 ное 2018 22:11, Джесика Вълчева
5
Резистентността към антибиотици убива! 33 хил. европейци
Снимка: Pixels

Прекомерната употреба на антибиотици води до резистентност към тях. За това алармираха от Световната здравна организация, цитирани от БТА. Според експертите прекомерната или неточна консумацията на антибиотици може да се окаже опасна за здравето.

Антибиотичната резистентност представлява способност на бактериите да еволюират така, че да се адаптират към лекарствата, които би следвало да ги унищожават.

Антибиотичната резистентност е причина за 33 000 смъртни случая ежегодно в ЕС, каза пред журналисти Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО. Експерти алармират, че ако не се вземат мерки, до 2050 година ризистентността към антибиотици ще е по-честа причина за смърт сред болните от онкологичните заболявания.

Почти веднага след създаването на антибиотиците, бактериите започват да си намират начин да редуцират тяхната ефективност. Колкото повече бактерии стават резистентни на лечение, толкова по-бързо човечеството ще навлезе в т.нар. постантибиотична епоха. 

От организацията призоваха правителството да предприеме и финансира национален план за действие спрямо антибиотичната резистентност.

Според данните страната ни е под средното за ЕС ниво по смъртност от инфекции, причинени от резистентни бактерии. На първо място по тежест на инфекции от резистентни болести в ЕС е Италия.

Проблем за антибиотичната резистентност се оказва и фармацевтичното лоби. Това коментира Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с нас". Според нея се наблюдава недостатъчен контрол в аптеките. Друга причина били самите пациенти и грешките, че си самопредписват антибиотици.

В последните години се завишава контролът върху нерегламентираната употреба на антибиотици, отбелязаха от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Антибиотичната резистентност се появява, когато различни микроорганизми започват да се променят след излагането им на антимикробни средства. С течение на времето тя възниква естествено, обикновено чрез генетични промени. Антибиотиците се използват повече от необходимото, в грешна доза както при хора, така и при животни, често без професионален надзор, каза доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Деница преди 2 години
Това отдавна се знае, но какво от това?!?. Също отдавна се знае,че вирусите се влияят от билки, ама няма кой да ни каже коя за какво да ползваме.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората си самоизписвали антибиотици. Ами като не ги лекувате.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От противогрипните ваксини също се придобива резистентност.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да измислят нови. Дизайнерски антибиотици.
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия се сетиха след 30 години да кажат истината за неефикасните буламачи на фармацевтичната мафия.Явно положението излиза извън контрол.А някога имаше само аналгин-хинин и всички бяхме здрави като дрен.