За какво е полезен девесилът?

Подпомага храносмилането
28 ное 2018 09:37, Михаела Лазарова
0
За какво е полезен девесилът?
Снимка: Istock

Девесилът е подправка, която се използва у нас, както и в кухните на много народи в Европа и Азия. Той е многогодишно растение от семейството на моркова и магданоза. Използва се като подправка за супи, агнешко месо, риба, различни салати и разядки.

Освен особеният вкус, девесилът притежава и някои активни лечебни вещества, които го правят много полезен за здравето. Той съдържа камфор, лимонен, кумарини, лецитин, органични киселини и полифеноли.

За какво е полезен девесилът?

Има антиалергични свойства

Благодарение на противовъзпалителните и успокояващи свойства, девесилът има ефекти и при алергични реакции. Кверцетинът в него намалява имунния отговор, като действа подобно на инхибитор на хистамините в тялото. Симптомите на хрема, сълзене, дразнене в гърлото намаляват.

Полезен е за кожата

Успокояващите свойства на девесила играят важна роля и за кожата. Приложен директно върху нея той облекчава различни раздразнения. Антиоксидантите в него проникват в кожата и я успокояват. Действа добре при екзема, псориазис, както и срещу бръчки.

Помага при проблеми с дихателните пътища

Девесилът действа като отхрачващ агент, помагащ при кашлица и болно гърло. В девесила се съдържа евкалиптол, който има успокояващо и отхрачващо действие, намаляващо възпалението в тъканите на дихателните пътища.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари