Домашното насилие е обществен, не личен проблем

Интервю с Катя Кръстанова на Puls.bg
7 фев 2019 22:09,
30
Домашното насилие е обществен, не личен проблем
Източник: Reuters
Катя Кръстанова е клиничен психолог и психотерапевт. Завършила е психология в СУ „Св. Климент Охридски”. От 22 години работи като психолог и ръководи различни проекти в неправителствената организация Фондация „Асоциация Анимус”.
В психотерапевтичната си практика работи с пострадали от насилие. Пред Puls.bg Катя Кръстанова говори за нужните законови промени за овладяване на домашното насилие у нас, за ролята на близките и кое кара порасналите деца да посегнат на родителите си.
 
- Г-жо Кръстанова, един от последните случаи на убита жена у нас съвпадна с приемането на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие. Защо контрастът е толкова стряскащ?
 
Защото това е просто програма – ежегоден документ, който се приема от Министерски съвет по предложение на Министерство на вътрешните работи. Ангажимент по изпълнение на Закона за защита от домашно насилие, така че в него няма нищо извънредно. Ако беше стратегия, би означавало, че на национално ниво има политическа воля, дългосрочно да се планира борбата с домашното насилие и да се вземат мерки на всички нива. За съжаление, повечето неща, които фигурират в тази програма стоят с рубриката финансирани в рамките на бюджета на институциите. Тоест няма допълнителен бюджет за специални мерки за борба с домашното насилие.
 
Така че тъжната статистика си върви и по никакъв начин не е спирала през всички години - три убити жени от началото на 2019 г. У нас липсва Национална база данни, но за трите седмици на 2019 г. – до 21 януари, по данни от медиите, две са убитите жени от техните партньори и една майка е убита от сина си. Има и няколко тежки инцидента на ръба на оцеляването.
 
 
- Защо полицията днес изглежда толкова безсилна при сблъсъка си с домашното насилие?
 
Защото домашното насилие не е криминализирано, а под ударите на закона е само нарушението на ограничителната заповед. Издаването ѝ е част от гражданското право и само нейното нарушаване се третира като нарушение. Чак тогава полицията има право да задържи нарушителя. На практика, в момента ако по време на инцидент, свързан с домашно насилие пристигне патрулна кола и влезне в дома – при положение, че до този момент не е имало инцидент и няма ограничителна заповед полицаите нямат право да задържат насилника по сега действащия закон за защита от домашно насилие.
 
Трябва да има в сила ограничителна заповед, която насилникът е нарушил, за да има задържане. И това е наистина доста трудно от гледна точка на полицейските служители. Много често при нарушението на ограничителните заповеди няма кой да свидетелства, защото извършителят доближава жертвата си и бяга. Накрая става дума срещу дума. Затова доказването на нарушаване на ограничителните заповеди в момента също е проблем - изискват се доста сериозни промени както в Наказателни кодекс, така и в Закона за защита от домашно насилие.
 
- Как излиза жертвата от една такава ситуация, в която полицията идва и си отива мълчаливо?
 
Първо, трябва да видим как излизат жените от ситуация, в която обществото счита, че е нормално да бъдат бити и убивани, защото миналата година загинаха 32 жени и никой не излезе на протест за тяхната смърт. Когато Истанбулската конвенция се изтегли на 7 март 2018 г. от парламента, казахме, че тези 20 жени, които годишно губят живота си вследствие на домашно насилие, са все още тук сред нас – дишат, живеят, хранят се, обичат, и в края на годината няма да ги има. Точно така се случи – между март и декември бяха убити 20 жени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: жертвидомашно насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно си е личен проблем. Не ме занимавайте с глупости.
26
2
 
2
 
! Отговори
Незнам преди 5 години
Като гледам колко свестни момчета са все още ергени и то интелигентни хора с добра работа. Пък тя ми се хваща с някъв наркоман там, после убил я бил. Основният проблем са наркотиците, белите наркотици правят хората нервни, изпържват им мозъците - почва едно нерационално мислене. Момичета моля ви се избирайте внимателно приятелите си има и по скромни момчета като трябва направете вие първата крачка, а не да се хващате само с някой щото ви е заговорил и ви е писнало мама да ви казва че ще си сама
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истанбулската конвенция на никого проблемът няма да реши. Нужно е добри наши закони, които да се спазват и работещи държавти органи. У нас последното е проблемът. Закони си имаме.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - голямото насилие над човека е да му набиваш в главата нереални идеи. Сблъсъкът с реалността ще е постоянен и много болезнен и ще продължи дълго. Заради това са се разпаднали всички империи - започват да приемат идеи, далечни за физическия свят, за твърде важни и реални и стават слаби. Пример за такива идеи в днешно време е различен то физическия пол ***. Това води до самоубийства.
23
4
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 5 години
Каква е вината на държавата? Че не хрантути къpлежитe oт НПО-тата ли?
22
4
 
10
 
! Отговори
21 преди 5 години
ДЪРЖАВАТА НОСИ ОГРОМНАТА ВИНА!!
21
1
 
10
 
! Отговори
много късно преди 5 години
Не всички жертви на насилие имат стокхолмски синдром! Повечето жени обаче просто няма къде да избягат от насилника -материално зависими са с жилище, работа и т н Защото досега се считаше, че жертвата трябва да бъде изведена от дома и настанена в "защитено" жилище.А насилникът остава да се разполага в къщата като цар -всъщност той това е целял като цяло! А жертвата ще се мъчи в това "защитено " жилище, все едно е в затвор и ще се блъска с още дузина като нея! А всеки знае какви са условията в обществените жилища у нас -за деца и др. слаби социални слоеве. Не са хотели нали?! Държавата н
20
9
 
4
 
! Отговори
Стокхолмския синдром преди 5 години
Повечето жертви са се привързали към насилника и ги е срам да си признаят че са насилвани.Нещо повече те защитават насилието над себе си и оправдават насилника като нападат онзи който е забелязал какво става .Няма да решите нищо с този закон !
19
3
 
5
 
! Отговори
За N-ти път преди 5 години
До 18А ти какво си по произход бе, джендърче? Явно освен половата ти идентичност и националната ти е флуидна. Яд ли ви е соpocоидите, че останахте без финансиране по ИК?
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Нали затрихте само през Януари 13 пешеходеца, смилайте се и си в'ервайте че не сте ***, но сте! Тя природата си знае работата, изтребва нише-мислещите и тръдно-смелящите! :)))))))))))))))Ромите се плодят така че скоро ще сте малцинство от собственото ви тесногръдие и "мъдрост"! :))))))
17
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
А стига бе! Ама наистина ли?
16
4
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Дженди, яд ли ви е хомосексуалистите от НПО-тата, че не ви приехме конвенцийката.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смилайте се по къщята и пешеходните пътеки, колко родолюбиво звучи!
14
5
 
14
 
! Отговори
Тео преди 5 години
Насилието може да бъде както физическо, така и психическо. При отровени отношения между двата пола, винаги се прилагат прийоми от това кой какво може по-добре. Жените са царици на психическото насилие, но ние, от Марс сме по-опасни, защото търпим и в един момент като чашата прелее сме способни на глупости. А истината е - човек трябва да има доблестта да погледне истината в очите - всеки е свободен и е господар на живота си - правиш ли лошо - винаги се връща. Ако не върви - пътя и напред!
13
5
 
12
 
! Отговори
3 N-ти път преди 5 години
Очаквано пишманпсихоложката защитава Истанбулската конвенция.
12
12
 
15
 
! Отговори
Пеппи Широкия преди 5 години
В сайтовете за запознаства е пълно с мacтии, чиито мъже са им избягали по уважителни причини. И тези въпросни мacтии, имат наглостта да се представят за изоставени жени и търсят наивни мъже, които да ги отглеждат на аванта барабар с децата им от неуспешна връзка. Пълно безобразие!
11
6
 
12
 
! Отговори
За N-ти път преди 5 години
Годишно в България стават между 100 и 120 предумишлени убийства, между 25-30 са убийствата на жени, а останалите са на мъже. НПО активистчетата, усвояващи пари по национални и европейски програми, защо не напишат колко убийства на мъже са станали около тази дата? Плюс това може досега да е нямало глава "Домашно насилие" в НК, но побоят, изнасилванията и убийствата са наказуеми.
10
6
 
20
 
! Отговори
преди 5 години
Домашното насилие е повод феминистите и марксистите да влязат в семейството. Целта им е една: пълното унищожение на семейството съставено от мъж и жена. Средства за това не се пестят.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ми звучи малко като:Домашната ракия е обществен проблем...Аз лично проблем не виждам никъде. Нито в домашната ракия, нито в домашното насилие. Защото и от двете не виждам никъде...
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Домашното насилие е масово явление в ромските семейства. Там работете. Аз лично не познаван нито едно семейство от етнически българи, в което да има домашно насилие. А постоянно слушам за това в медиите. Някой ми се струва изкривява реалността. Приемете закон срещу ромското насилие, защото то е най - силно изявено. И не е само домашно.