Защо е вредно рязкото отслабване?

Какво точно се случва в организма ни
25 фев 2019 18:20, Илияна Николова
4
Защо е вредно рязкото отслабване?
Снимка: istock

Загубата на излишни килограми винаги е предизвикателство, защото е важно да продължим да се храним така, че да задържим постигнатите резултати. В желанието си бързо да влезем във форма, прибягваме до крайности. Не хапваме почти нищо или менюто ни е оскъдно, липсват важни групи храни.

Това носи редица рискове за здравето, като появата на мускулни крампи. Бързото отслабване кара тялото да използва мускулната маса за гориво.
 
Какво друго се случва при интензивна и нездравословна загуба на излишно тегло?
 
Може да губите повече коса от нормалното
 
Според специалисти, нормално е да губим около 50-100 косъма на ден. Но има разлика между тази загуба на коса и косопада, забавянето растежа на нови косми. Когато хранителният план не включва определени храни, осигуряващи ни важни елементи, сред които желязо, цинк и протеини, възможно е да се появи косопад.
 
Много често нискокалоричните диети водят до загуба на коса, тъй като тялото преминава в режим на минимум работа, „съобразявайки“ разпределянето на енергията и хранителните вещества. Така космените фоликули не получават достатъчно хранителни вещества.
 
По-често ви е студено, раздразнителни сте
 
Когато сваляме бързо излишните си килограми, нормално е да чувстваме по-често, че ни е студено. Това е реакция на тялото към намаления енергиен прием. Според специалисти, загубата на телесни мазнини означава загуба на част от изолационния слой на тялото и защита от студ, което води до усещане за студ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По малоум на статия не бях срещал наскоро
1
3
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Учени от нашето село установиха, че най- добрата комбинация е Red Bull, боб и гроздова ракия; първото - дава крила, второто - тяга, а третото - превръща пътуването в незабравимо и вълшебно приключение...