Епидемия от морбили по света, Украйна рекордьор

Колебанието към ваксината - сред 10-те заплахи за здравето
11
Епидемия от морбили по света, Украйна рекордьор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Детският фонд на Обединените нации (УНИЦЕФ) изрази тревога от епидемията от морбили по света и посочи, че в десет страни, между които са Бразилия, Украйна и Франция, са регистрирани близо три четвърти от увеличения брой заболели през 2018 г., предаде Франс прес.

Общо 98 страни са дали информация за по-голям брой заболели от морбили през 2018 в сравнение с 2017 г., което е крачка назад от постигнатото досега в борбата с тази предотвратима, но потенциално смъртоносна болест, се казва в съобщението на УНИЦЕФ.

Още по темата
"Това е призив за пробуждане. Разполагаме със сигурна, ефикасна и евтина ваксина срещу силно заразна болест - ваксина, която спасява живота на близо един милион души всяка година през последните две десетилетия", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор.

Най-голямо увеличение на заболелите през 2018 г. има в Украйна, Филипините и Бразилия.

През 2018 г. в Украйна са регистрирани 35 120 заболели, с 30 000 повече в сравнение с 2017 г. По данни на правителството нови 24 042 души са се разболели само през първите два месеца на 2019 г.

Световната здравна организация вече вдигна тревога за епидемията от морбили по света. По нейни данни има увеличение от 50 процента на регистрираните заболели през 2018 г. в сравнение с 2017 г., а смъртните случаи са 136 000.

Новият взрив на болестта, която е по-силно заразна от грипа или туберкулозата, в някои страни донякъде се дължи на неоснователните твърдения, че ваксината срещу морбили се свързва с аутизма. Тези твърдения се разпространяват в социалните медии от т.нар. движение антивакс.

СЗО обяви неотдавна, че "колебанието към ваксината" е една от 10-те най-големи заплахи за човешкото здраве в света, добавя АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: морбилиСЗОуницеф
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
7
 
! Отговори
ТЕ преди 5 години
В УКРАЙНА НЯМАТ ВРЕМЕ ЗА ВАКСИНИ ЩОТО ПОРОШЕНКО БЪРЗА ДА ПРАВИ КОСМОДРУМ. ЩЕЛИ ДА ГО ИЗПРАЩАТ ДА ЗАВЛАДЯВА ЛУНАТА .ИСКАЛ ДА ИЗПРЕВАРИ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ .
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Морбилчок на ГРУ.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Биологическо оръжие на Путин, Федотов е забелязан да кашля в лицето на Скрипал и на Гербев.
6
3
 
5
 
! Отговори
до hex преди 5 години
Прав си, морбили я измислиха миналата година...
5
3
 
6
 
! Отговори
До днес преди 5 години
Моля от електронното издание да осведомява институциите като полиция, психиатрия, прокуратура, за коментарите. Аз редовно следя коментарите и виждам, че институциите имат много работа. А от коментарите може много лесно да се ориентират.
4
5
 
7
 
! Отговори
Морски преди 5 години
В Украйна има биологични лабораторий на САЩ които умишлено произвеждат щамове на заразни болести,биологични оръжия.От там идва всичко.
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"по-силно заразна от грипа или туберкулозата"Кои ви учи да пишете глупости?Все едно да напшете трабант е по бърз от файтон и самолет...
2
17
 
13
 
! Отговори
hex преди 5 години
Много ме кефи как СЗО всяка година измисля по някаква болест, за да може да се продават повече лекарства :)
1
3
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
а в украина са бонус към доларите и ам оръжие