Какви са симптомите и как се лекува морбили?

Основното, което трябва да знаете в случай на заболяване
28 фев 2019 12:28, Eкип на Puls.bg
3
Какви са симптомите и как се лекува морбили?
Източник: Reuters
Морбили вирусът е един от най-заразните инфекциозни агенти, познати на човечеството. Инфекцията се предава лесно по въздушно-капков път от човек на човек. Поради устойчивостта на вируса в околната среда, директен контакт не е необходим.
 
Инкубационният период (времето от заразяването до появата на първите симптоми) е между 7 и 21 дни, като средно възлиза на около 13 дни.
 
Заболяването започва с продромална фаза. Тук симптомите са неспецифични, обрив все още няма, а разграничаването на морбили инфекцията от другите вирусни респираторни инфекции е много трудно, понякога дори невъзможно. Тази фаза е с продължителност между 2 и 4 дни.
 
Симптомите включват: висока температура, хрема с воднист секрет, зачервяване и сълзене на очите, намален апетит, отпадналост и други. Към края на периода при 60-70% от децата се появява отличителният знак на заболяването – петната на Филатов-Коплик.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: морбили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бабите и викаха шарка и се спазваха ред неща за да не я разлютат. Болните деца се поставяха под карантина и нямаха контакт с други деца. На вратат на жилището се залепваше картонче с надпис карантина и всеки който имаше деца не припарваше в жилището. Така се опазваха останалите деца от заразяване. Сега незнам как е но щом заразата продължава да се разпространява никой не спазва нищо.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пишете с по разбираем език за всеки. Не всички сме в бранша на медицината