Едва 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни

Светът прави крачка назад в борбата срещу смъртносните болести
19 юни 2019 12:39,
24
Едва 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни
Снимка: Reuters

Публичното недоверие към ваксините означава, че светът прави крачка назад в борбата срещу смъртоносни, но предотвратими заболявания, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си, разказва БНР.

Анализ на фондация "Welcome Trust" относно нагласите на отделните държави към ваксините, включва отоворите на над 140 000 души в над 140 страни.

Резултатите за България сочат, че едва 40 на сто от анкетираните смятат, че ваксините са безопасни.  На противоположното мнение са 15 на сто, а 35% не ги смятат нито за безопасни, нито за опасни. Без мнение са 10 процента.

57% от допитаните българи са съгласни с мнението, че ваксините са ефективни, а 71% от нашите сънародници са убедени, че те са важни за децата и подарастващите.

В България 96% от анкетираните родители са заявили, че децата им са ваксинирани.

Като цяло доверието в страната ни към ваксините е по-ниско от средното за Източна Европа, констатират анализаторите. Във всички съседни страни на България доверието към ваксините е по-голямо.

Още по темата

В глобален мащаб 7 на сто не са съгласни с мнението, че ваксините са безопасни, а 5% не смятат, че те са ефективни.

Най-голямо доверие в безопасността на ваксините има в Южна Азия и Източна Африка, най-малко е то в Западна и Източна Европа.

Първенството обаче се води от Франция - страната е на първо място сред държавите в света по недоверие към безопасността и ефективността на ваксините. Според една трета от французите ваксините не са безопасни, а според 20 процента - не са ефикасни, сочат резултатите от проучването, обхванало 140 000 души от над 140 страни.

"Случаят с Европа е парадоксален - един от най-богатите и образовани региони в света същевременно е и сред най-скептичните по отношение на ваксините", отбелязва Хайди Ларсън от Института по хигиена и тропическа медицина в Лондон, цитирана от БТА.

В Украйна, където миналата година бяха регистрирани най-много случаи на морбили в Европа (общо 53 218), едва 29% смятат ваксините за безопасни и само 50 на сто от запитаните са съгласни, че те са ефективни.

В Афганистан и Пакистан, например, лъжливите слухове за ваксината срещу полиомиелит като част от западен заговор, през последните години възпрепятстват глобалните усилия за изкореняването на болестта.

Според Световната здравна организация нежеланието за ваксинация е в топ 10 на заплахите за глобалното здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
37
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 години
Хората са мнителни. Има и лекарства които не помагат, защото съставът им е променен. Давам за пример един мехлем срещу екземи. В чужбина е съвсем различен от мехлема на същата фирма, която се предлага в България, който е 2 пъти по-скъп тук. И за ваксините при здрави хора е същото. Помните ли рекламата за ваксината против рак на маточната шийка? Онова 15 годишно момиче, което умря сред ваксината??? Скриха рекламата за дълго време и после май пак я въртяха по телевизиите.
22
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът като цяло е неук и *** така че на дали е от световно значение в какво вярва.
21
3
 
39
 
! Отговори
ХИГИЕНАTA е спасила преди 4 години
Не се безопасни, и нанасят вреди на милиoнi деца, - левкемия, тумоти в мозъка, алергии, гърчове и т.н НО статистика за тези вреди НИКОЙ не води, защото дори когато повредата е непосредствено след поставената ваксина НИКОЙ няма доблестта да го признае. Щот ще остане без работа а и може и да го самоубият от фармацевтичната мафия! Относно ефективността - по този въпрос също не се води статистика каква част от децата ваксинирани изкарват и болестта, често непосредствено след поставената ваксина!!!
20
3
 
43
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Много *** въпроси и още по-нелогични изводи след обработените данни. Разбира се, че ваксините не са безопасни - достатъчно е да пточетеш листовката с нежеланите реакции. Но болестта е много пъти по-опасна от ваксината и усложненията са повече и по-тежки, така че ваксинираме, поемайки риск да пострадаме от ваксина, но предотвратявайки по-неприятния вариант да заболеем. Все едно в какво вярват запитаните, важното е че 96% са ваксинирали децата си.
19
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да има риск, но е нищожен в сравнение с това да се разболееш наистина. Антивакърите разчитат на разумните хора, които ваксинират децата си. Но се навъдиха много с бръмбари в главите и децата страдат.
18
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът Смятате ли, че ваксините са безопасни?, е нонсенс. Всеки образован човек знае, че определен минимален риск има.Виж, да смяташ, че са неефективни вече е признак на тьпота.
17
9
 
38
 
! Отговори
Мама Лигла преди 4 години
Държавата да си свърши работата и всичкото антиваксър да дава принудителен труд в инфекциозните отделения, че от няколко месеца са препълнени, заради римляните антиваксъри, заразени от морбили :)
16
11
 
39
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
Антиваксърите са привилегировани лигльовци и лигли, които не са виждали детски паралич с очите си, усложнение от заушка или шарка, но го играят много смели в интернет. Иначе 96% лт анкетираните си ваксинират децата. Далеч над 40% е.
15
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Което показва, че у мнозинството има здрав разум.Защото няма напълно безопасна външна химическа намеса в организма. Винаги има рискове.
14
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги много ми е смешно, когато елитът се загрижи, че стадото не е ваксинирано. Истината, е че фармацефтичните компании опорочиха ваксините заради алчността си и отвориха кутията на Пандора сега противниците им са криви. :)
13
17
 
41
 
! Отговори
Аман преди 4 години
Зелените еко-джихадисти няма да се спрат докато не върнат чумата.
12
9
 
47
 
! Отговори
Бухахаха преди 4 години
Аз не вярвам на ваксините, защото след като си ваксинираш детето, от празната ваксина излиза норвежки диджендър, които ти краде бебето и го телепортира към холандска хомодвойка от афроамерикански произход.
11
11
 
44
 
! Отговори
Дам преди 4 години
А едрата шарка, морбилито, детския паралич, дифтерията и тетануса са абсолютно безобидни детски заболявания. Според антиваксърите. Процентът на *** и антиваксърите в България е горе-долу един и същ. Дали е случайно?
10
2
 
47
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Ваксината и имунното стимулиране само по себе си е невероятно откритие. Но фармацефтичните гиганти, и здравеопазването обърнато в чист бизнес, чиято цел не е лекуването и подобряването на живота на хората, а обвързването им все повече с техните продукти е най-голямото зло. В тези съмнителни ваксини, живака и алуминия доказано засилват опасността от авто-имунни заболявания, които са хронични. или с други думи до живот. На тези хора им се налага да са на медикаменти цял живот. Това е проблема.
9
6
 
43
 
! Отговори
Луи Пастьор преди 4 години
Разбира се, че при определени обстоятелства ваксина може да бъде опасна! Само дето ваксинирането не точна математика, а по скоро статистика. Ваксина би причинила вреда в 0.1% от случаите и то когато има съпътстващи обстоятелства. Изобщо, въпросът "вредни или не" е изключително некоректен.
8
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сеят страх у хората да си продават ваксините с живак и други тежки метали в тях, но всее по-малко хора им вярват и това не е по вкуса им.
7
9
 
43
 
! Отговори
както се казва преди 4 години
Колкото повече антиваксъри - толкова по-малко антиваксъри
6
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята е хората да спрат да се ваксинират и така да се редуцира популацията
5
0
 
44
 
! Отговори
Майка преди 4 години
Бойко борисов май не си е ваксинирал внука
4
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те не са безопасни !