Застрашени ли сме от епидемия на листериоза?

Най-често може да се заразим чрез храни без термична обработка
Обновена: 26 авг 2019 09:15 | 26 авг 2019 09:14,
4

Епидемията от листериоза в Испания се превърна в международна заплаха. Министерството на здравеопазването на страната сезира европейските органи и Световната здравна организация за ситуацията.

Това е предпазна мярка поради опасността някои туристи да са успели да се заразят с болестта след консумация на замърсени продукти в Испания. И успокояват, че до този момент няма регистриран такъв случай.

"Едва ли е изненада, че се откриват паразити, бактерии, но трябва контрол от компетентни лица", каза рибарят Димитър Янчев от Бургас.

По думите му са важни добрата термична обработка и информираността на хората.

Микробилогът Сергей Иванов подчерта, че листерията винаги е била в България, тази година имаме заразени 9 души. Обикновено до тези случаи се стига заради лоша хигиена.

"Проблемът винаги е актуален. Нужно е храната да се обработва при температура над 75 градуса. И още – общата хигиена и това да не се купуват продукти от съмнителни търговци", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Листериозата е бактериална инфекция, която засяга централната нервна система и може да причини менингит и енцефалит. Заболяването е най-податливо на определени групи хора: бременни жени, новородени, възрастни хора и хора с отслабена имунна система. Най-често с нея може да се заразим чрез консумация на храни, които не са преминали предварителна термична обработка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Бакшиш преди 4 години
Карайте на метан и ще сте добре. Аз първо сипах на таксито и захвърча. После пробвах на жената и тя захвърча. Отскоро и аз го карам на метан и се чувствам добре. Загладих косъм! Не карайте на млечни, карайте на метан!
3
1
 
10
 
! Отговори
Шофьор СтароЗагор преди 4 години
ЯДЕНЕТО е смъртоносно!Всеки ЯЛ е умрял!А аз се храня със СЛЪНЧЕВА ЕНЕРГИЯ!Безкабелно!Директно!Гледам в Слънцето и зареждам, зареждам!Няма листери, няма глистери!Сега уча и таксето така да зарежда!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Месо, яйца, непастьоризирано мляко, млечни продукти.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете, какви храни? Всички храни ли трябва да обработваме термично?

Спонсорирани публикации


403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe