60% от смъртните случаи у нас – заради сърдечни заболявания

Най-често срещана е атеросклерозата
Обновена: 27 сеп 2019 13:54 | 27 сеп 2019 13:52,
16


Повече от 60% от смъртността в страната ни се дължи на сърдечно-съдовите заболявания. Едно от най-срещаните е атеросклерозата, поясни проф. Лъчезар Гроздински в "България сутрин".

Атеросклерозата е заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма. Стените на кръвоносните съдове стават по-дебели и по-твърди.

"Атеросклерозата е много коварно заболяване. Протича безсимптомно дълго време. Може първото оплакване да е инфаркт или инсулт", каза проф. Гроздински.

Той допълни, че заболяването може да доведе и до смърт.

"Българинът е доста информиран. Добрата новина е, че през последните десетилетия има бум на възможности за диагностика и ранно лечение на атеросклерозата. Това е изключително ценно", заяви проф. Гроздински пред Bulgaria ON AIR.

Като рискови фактори за заболяването той посочи захарния диабет, високото кръвно налягане, повишения холестерол, тютюнопушенето и стреса.

Гроздински допълни, че рисковата възраст за болестта по принцип е над 50 години, особено ако човек има генетична предразположеност. Той призова хората да си правят изследвания своевременно, за да могат да се предотвратят усложнения на по-късен етап.

"От човека зависи неговото здраве - от начина му на живот и да се опита да лекува рисковите фактори", категоричен бе професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
venix преди 4 години
здраве = бизнес !!!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Атеросклерозата е заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии" Що пишете "атеросклероза" а по нататък "артерии".На български се пише "артериосклероза". Много неуки (o)станаха в България.Поздрав от практиката ми в Австрия.За неуките следвал съм в BG и А медицина, но считам, че 6-та по български още важи!
12
0
 
2
 
! Отговори
Kireto преди 4 години
Спокойствието е важно
11
0
 
23
 
! Отговори
Кика преди 4 години
НЕ ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ.... ОТ НЕКАДЪРНИ И КОРУМПИРАНИ КАРДИОЛОЗИ.... ДА МЕ ИЗВИНЯВАТ СЪВЕСТНИТЕ НО ТЕ СА ПО МАЛКО
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не 5% ,а другото е от лекарски "грижи" , са съжаление хванаха един , и то го отстраниха вместо да го осъдят и линчуват публично за гав..ра..та му с хората , та това е "високото" здравеопазване , което онзи ден вождът ни възхваляваше
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избегаа ни лекарите и мед сестрите. Остаанаа само зомбе!
8
0
 
19
 
! Отговори
ДС преди 4 години
90 % от ракови заболявания. Защо си затваряте очите ?!
7
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болестите са от ядове. А ядовете са от гадове.
6
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До анонимендо анонимен 1, а смятал ли си при бай ти Тошо, кои са бил на възраст 50 години? Тази където не са се родили и израстнали по време на социализъм При бай ти Тошо нямаше кой да ти каже кой от какво умира. Ако сега си на 50 - значи половината живот си го живял при бай ти Тошо другата половина след. Храни се качествено, не пуши и спортувай и не търси бай си Тошо.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия показания на снимката 146/134 при пулс 75 кой ги измисли?
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При живот като в турски сериал, с постоянни разправии в семейството и на работата, със страхове за утрешния ден, няма да умреш от Паркинсон на 95 години...
3
4
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Дай му на ***,шопска салата и ракии,и после-бие си жената,щом се убаво напие.
2
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
да има бе иначе докторчето на кого ще слага стендчетата искате да го оставете гладен ли
1
5
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
за каква генетична предразположеност ми говорят при бай Тошо инфаркт и инсулт бяха чак след 60 години а сега паднаха под 30