Нов национален протест: Медиците искат достойно заплащане

Лекари: Заплатите не се решават от Министерството
1 окт 2019 23:15, Анисия Иванова
46

Нов национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи е предвиден за 7 октомври. Причината са ниските възнаграждения в сектора и недостигът на кадри.

Вчера медицински сестри в болницата в Карлово подадоха втора колективна оставка. Молби за напускане депозираха и всички медицински сестри от Вътрешно отделение. Преди две седмици пък колективна оставка подадоха медиците от Детското отделение на лечебното заведение.

"Заплатите в болниците не са въпрос, който се решава в Министерството на здравеопазването. Той се решава на място в зависимост от извършената дейност, месечния оборот и разходите в лечебното заведение. У нас има много болници, които са претоварени от разходи и с малкото работа, която извършват, не могат да натрупат средства, чрез които заплатите да бъдат повишени", посочи пред Bulgaria ON AIR бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Toй допълни, че няма как да бъдат вдигнати месечните възнаграждения само на една част от персонала, защото ще се стигне до проблем в гилдията.

"Демонстрацията, предвидена за 7 октомври, всъщност не се организира с конкретна причина. Организира се по повод Международния ден на протеста. И то от КНСБ. Изобщо не е ясно дали медиците ще го подкрепят", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

По думите му цялата ситуация около исканията на медиците била изключително странна, тъй като техните заплати били договорени още през 2018 г. и фигурират в колективния трудов договор.

"Не разбирам как една година по-късно се поставят искания, които вече са записани в колективния трудов договор", подчерта Кацаров.

"Интересно е дали КНСБ, като синдикат, участващ в управлението на здравната система, не си задава въпроса дали по този начин не протестира сам срещу себе си", отбеляза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като министерството назначава директорите и готованци в борда на директорите значи може да решава всички проблеми. В коя държава по света мед.сестра с уважение към сестрите, полчава по голяма заплата от лекар. Цитирам д-р Начев сестрите получават от 900 до 1200лв. основна заплата.Сигорно има предвит София. Масово лекари с по две специалности в провинцията получават по малко от 900 лв. До кога. силните на деня ще ограбват колегите си.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И то от КНСБ. Изобщо не е ясно дали медиците ще го подкрепят", коментира в студиото на "Денят ON AIR" .Няма да го подкрепят тези, които не се интересуват от власт и богатство професионално и морално отговорни са и ще изпълняват професионалните си задължения в работен ден- понеделник.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Интересно е дали КНСБ, като синдикат, участващ в управлението на здравната система, не си задава въпроса дали по този начин не протестира сам срещу себе си", отбеляза още то КНСБ няма да успее защото протеста не се подкрепя от много медицински специалисти, защото се чувстват предадени и използвани да плащат само ,,доброволния,, членски внос.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ще ги вземат и в чужбина , но тук кой ще остане ? Те само управителите на болници карат джипове . Тва заплати ли са .
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Увеличение на заплатите трябва да има ,за да се отговори на реалното поскъпване на живота и стимулира работещите медицински работници към качествен професионален труд.Напусналите медицински сестри и лекари направили ли са икономии от милиони левове и това не е ли и трупане растящ бюджетен излишък. И министерството на финансите и здравеопазването са безразлични към всичко това!?
25
3
 
14
 
! Отговори
"ж"унгла преди 4 години
Началници на болници Милионери , назначават само техните деца,сродници и любовници Ако си млад,кадърен и амбициозен доктор,ама без връзки в камората за теб заплата 700лв или бегай в чужбина.Ясно е ,че здравната каса се източва по всякакви схеми ,а Защо власта не ги спира ?
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да каже колко стачки за пари имаше по времето на Царя,Станишев и Орешарски и колко по времето на Борисов?Съотношението сигурно е 1/100
23
5
 
9
 
! Отговори
Тлъста Тиква преди 4 години
Пари няма - действайте!
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари няма . Сега след милиардите за стари тенекии от САЩ ще дадат милиарди за стари корита и друга стара военна техника защото има тлъста комисионна а при заплати няма комисионна
21
2
 
21
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Kireto 31 Еее, не си прав.Не съм чул медицинска сестра да има ново кола и къща с басейн. Виж за някои елитни доктори и някои мошеници, да.
20
2
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
"За" достойно заплащане на лекари и мед.сестри, но не безусловно и "на калпак".Високите заплати функция от две системи - атестационна и рейтингова.Атестационна - периодично провеждана от работодателя.Рейтингова - обратна връзка от пациентите.Само наличието на високи резултати и в двете системи да гарантират високит заплати на лекари и мед. сестри.И най-накрая забранете със закон телевизорите в болниците.
19
4
 
15
 
! Отговори
Браво! преди 4 години
България е с Вас!Благодаря Ви, благодаря Ви от сърце уважаеми медици и медицински работници, служители за милионите спасени животи.Благодаря Ви, че Ви има, обичаме Ви!
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
едни усвояват евро при други източват здравната каса и е една вечна веселба ..и винаги законно
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26По-добре е всяка вечер стойността на една от луксозните бутилки, поръчвани за мутрите във ВИП сепаретата на луксозните чалготеки, да отива за кувьози.Бързо ще се съберат средства, не е като с капачките...
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо плащаме здравни осигуровки?Гледам събират се капачки и се купуват кувьози,следователно е по-ефективно да внасяме капачки,върши работа този метод.
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До абеДа изучиш анатомията и физиологията на човешкото тяло както трябва се изискват доста усилия и акъл!Стършинките не могат да го проумеят това и плюят ли плюят.
14
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БГ няма лекари, а само некадърници, представящи се за лекари.Истинските лекари, отдавна заминаха навън и се реализираха.Тези, които останаха могат единствено да помагат на хората да се запознаят по-бързо със Св.Петър.
13
8
 
25
 
! Отговори
абе преди 4 години
Всички плюят лекарите, смятат баснословните им богатства, па не отиват да станат и те доктори и да ПОКАЖАТ нагледно, как ТРЯБВА точно да се работи!!!
12
6
 
21
 
! Отговори
до 20 преди 4 години
До Анонимен *** си купи и ти такава диплома и вземай 5 хил!!!!!
11
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-алчно съсловие от лекарското.Обърнаха болниците на търговски дружества.Не е нормално един лекар, при това некъдетен и с купена диплома да взема по 5-6 Хил лв при това в бедна страна като България.