Сезонът на вирусите: Липсата на сън понижава имунитета

29 часа недоспиване сриват защитните ни сили
Обновена: 9 окт 2019 20:05 | 9 окт 2019 20:00, Иванка Гъркова
1
Сезонът на вирусите: Липсата на сън понижава имунитета
Снимка: IStockphoto

Системното недоспиване, стресът и напрежението през деня могат да понижат имунитета ни. Това показва проучване на холандски учени, проведено след експеримент през 2018 година, съобщава Helath Line.

15 млади мъже, които били в добро здраве, но нямали качествен сън, участвали в 2-седмичен експеримент. Те трябвало да се справят с различни ситуации, поставени под допълнително напрежение. Учените установили, че има промяна на белите им кръвни клетки, които се свързват с имунитета.

Според резултатите, липсата на сън понижава значително защитните сили на организма и има по-голям риск човек да се разболее.

"Бъдещи проучвания ще ни дадат отговор по какъв начин безсънието срива имунитета на организма. Това ще помогне на хора, страдащи от хронично безсъние или на тези, които постоянно се борят с различни инфекции", коментира д-р Катрин Акерман, ръководител на изследването.

Според екипа, имунната система може да се срине след 29 часа недоспиване. Разбира се, това може да стане и по-рано поради различни фактори.

Още за недоспиването по понижението на имунитета четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пияни и луди вируси няма за останалите се има