За какви здравословни проблеми подсказват коремните мазнини?

Хроничният стрес дава негативни отражения върху физическото здраве
5
За какви здравословни проблеми подсказват коремните мазнини?
Снимка: istock

Коремните мазнини са упорити и досадни мастни натрупвания, които изискват огромни усилия, за да бъдат отстранени. Понякога това е наистина трудно и въпреки усилията, които полагате да спазвате здравословна диета и редовен режим на тренировки и упражнения е възможно резултатите да са минимални. Защо?

Мястото, където тялото ни „избира“ да складира телесните мазнини, може да подскаже какво всъщност се случва отвътре и защо именно там се натрупват мастни депа. Образуването на телесни мазнини на точно определени места има своето медицинско обяснение. Понякога, разбира се, се касае до генетична особеност на фигурата, което е извън здравословните опасности.

Някои хормони влияят много върху натрупването конкретно на мазнини в областта на корема. Това са кортизол и инсулин.

Когато проблемът е свързан с видимо по-голямо количество излишни мазнини около талията е необходимо да се консултирате с лекар, който да ви пусне нужните изследвания и с когото да обсъдите особеностите в диетата и двигателния режим, които са подходящи за вас.

Кортизол

Кортизолът често се нарича хормон на стреса. Всъщност, стресът не е нещо абсолютно негативно и вредно за нашето тяло. Вреден е, когато се натрупва в излишни количества. Най-важният приоритет на тялото е да ни поддържа живи и да съхранява телесните ни мазнини за време, в което организмът би могъл да няма запаси от храна. Тоест, това е защитен механизъм, който природата е определила като съществен и важен за живота.

Всички съществени органи в тялото ни освен мозъка са разположени в торса. Именно там се трупат най-много мазнини с цел да се предпазят жизненоважните органи и тяхната функция. Тялото ни се опитва да ни направи услуга, която обаче може да бъде неприятна в някои случаи, както е в случая с високите нива на кортизол в организма.

Хроничният стрес причинява не само емоционални и психологически проблеми, но и дава негативни отражения върху физическото здраве.

Когато са налице високи нива на стрес в тялото за дълъг период от време, организмът продуцира по-високи нива и на кортизол. Това кара клетките в тялото да съхраняват повече мазнини в коремната област, които се опитват да защитят органите от евентуален глад и студ. От друга страна, когато сме стресирани повечето от нас имат склонността да избират нездравословни и калорични храни, което допълнително утежнява положението.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И министъра на войната е под голям стрес, много му личи
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колега мислят ли че това вред отколкото помага знаеш ли какво пакости може да направи това остави парите ама като се разболее човек месец ли не може да се оправи е това е безхаберие а къде са в тая държава шефовете не виждат че просто масово явление е да се пие е лошо от това половината държава избяга никои нее длъжен да трае подобни явления това сме хора по тоя начин има не короно вирус а не се зна е какво всичко това е причинено от самия човек Ане от други
1
2
 
3
 
! Отговори
dj dance machine преди 4 години
Интересно мие като пият дали са с адекватни реакции на работните места млади добри хора тръгнали да пият какво помага пиенето здраве ли заплата ли какво важното е да се пие без да се мисли а дали семеиство жена деца няма значение пиите и живеите