Кои са неподозираните странични ефекти от стреса?

Хормоните на стреса намаляват либидото
15 юни 2020 20:42, Михаела Лазарова
2
Кои са неподозираните странични ефекти от стреса?
Снимка: Istock

Стресът е един от основните фактори за поява на здравословни проблеми. От отслабена имунна система до преяждане и безсъние, нервност и безпокойство, стресът може да причини сериозна разруха в органите и системите ни и то понякога по неподозирани начини. Страничните ефекти от стреса, за които не подозираме, са наистина много и могат да ни накарат да се чувстваме наистина зле.

Кои са косвените и неподозирани странични ефекти, които стресът причинява на тялото ни?

Лоша памет

Не можете да се съсредоточите, забравяте информация, с която преди не сте имали проблеми. Замъгленото съзнание и трудностите в запомнянето са едни от страничните ефекти на стреса. Той влияе на мозъка, като го затруднява в подбора и класифицирането на нова информация, както и „извикването“ ѝ в подходящ момент.

Проблеми с кожата

Акне, обриви, екзема, херпеси, сухота и лющене са само част от кожните проблеми, които могат да се появят вследствие на стрес. При повишаване нивата на стресови хормони в тялото, особено под влияние на кортизола, кожата реагира и проявява различни симптоми. Кортизолът провокира секреция на повече себум, активира потните и мастните жлези, което създава условия за проява на различни кожни раздразнения и възпаления.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари