Доказаните ползи за здравето от сок от моркови

Той е полезен за очите и кожата
6
Доказаните ползи за здравето от сок от моркови
Снимка: IStock

Есента е времето, в което трябва да помислим за по-хранителни ястия и сокове. Много от нас се отпуснаха покрай летните отпуски и напълняха. Есента обаче е своеобразно ново начало и ни дава възможност да започнем начисто и да се погрижим за фигурата и здравето си.

Познат като периодът на настинките, сезонът е изключително неприятен за всеки от нас. Въпреки че природните красоти се редят една след друга, следващите месеци са истинско изпитание за нашата имунна система. На всичкото отгоре се намираме и в пандемия, което още повече влияе на психическото и физическото ни здраве.

За да се подготвим за следващите месеци, трябва да започнем здравословна диета, която ще ни осигури нужните хранителни вещества и ще поддържа теглото ни в норма. Освен това е добре да заложим на полезни сокове, подходящи за есента. Най-често избираме плодове и зеленчуци, които може да намерим на пазара и са пресни. В това число се включват и морковите.

Морковите са подходящи за всичко – от салата до сок. И докато всички добре знаем ползите от този зеленчук, днес ще наблегнем на здравословните ефекти от пресния изцеден сок. Той се извлича от цели моркови и е изключително хранителен. Не само че осигурява калий и витамин С, но също така е много богат на провитамин А. За пиенето на сок от моркови се смята, че повишава имунитета и подобрява здравето на очите и кожата, наред с други предимства.

Ето 6 впечатляващи ползи от сока от моркови

Изключително хранителен

Сокът от моркови е с ниско съдържание на калории, въглехидрати и в същото време съдържа многобройни хранителни вещества. В 240 мл сок се съдържат:

Калории: 96
Протеин: 2 грама
Мазнини: По-малко от 1 грам
Въглехидрати: 22 грама
Захари: 9 грама
Фибри: 2 грама
Витамин А: 225% от дневната доза
Витамин С: 23 % от дневната доза
витамин К: 31% от дневната доза
Калий: 15 % от дневната доза

Сокът от моркови също така осигурява каротеноидните пигменти лутеин и зеаксантин, които действат като антиоксиданти в тялото ви. Те се борят с нестабилните молекули, наречени свободни радикали. Основният каротеноид в сока от моркови е бета-каротинът, който е отговорен за оранжевия цвят на зеленчука. При приема му, тялото го превръща във витамин А.

Подобрява зрението, вижте как и още ползи от сока от моркови в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: здравесок от моркови
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
От опит преди 3 години
Морковите, авокадото, краставиците...са високо алкални храни и моментално променят ph. Който иска да е здрав и красив задължително трябва да включи поне 1 чаша фреш от моркови на ден
4
2
 
7
 
! Отговори
loves2drive преди 3 години
Всяка сутрин правим сок: моркови, ябълки и червено цвекло. Вкусно и полезно!
3
0
 
9
 
! Отговори
StayHome преди 3 години
Във дните на изолация и карантина морковите имат още едно качество, че могат да се използват също преди да се нарежат и накълцат на салата.
2
6
 
3
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 3 години
Тук нямаше нито едно доказателство, и не не подобрява зрението, независимо каква е причината за влошеното зрение в даден човек, сокът от моркови по никакъв начин не влияе на това. Както и чесъл, лук ракия и тн. нито предпазват, нито имат някакво влияние върху имунната система при борба с патогени. Имунната система е изключително сложна и не напълно позната, дори и на микробиолозите. Няма нито едно научно обосновано твърдение, че определени витамини, минерали и др. влияят на имунната система.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морковите са смърт за вирусите и помагат повече отколкото цели щабове с лампази.