СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски

Затварянето на училищата - неефективна мярка срещу COVID-19
19 ное 2020 14:30, Елка Василева
162
СЗО: Локдаунът в Европа можеше да се избегне с носене на маски
Снимка: архив, БГНЕС

Новите локдауни в Европа можеха да бъдат избегнати, включително чрез почти универсално носене на маски, каза ръководителят на европейския офис на Световната здравна организация (СЗО), съобщава Ройтерс.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, заяви на пресконференция: "Локдауните можеха да бъдат избегнати. Оставам на позицията си, че това са крайни мерки. Ако използването на маски беше достигнало 95%, нямаше да са необходими локдауни".  

Той все пак отбеляза, че използването на маски по никакъв начин не е панацея и трябва да се извършва в комбинация с други мерки.

Според оценка на СЗО настоящото носене на защитни маски в Европа е 60% или дори по-нисък процент, предаде БНР.

Регионалният директор на СЗО за Европа също така каза, че затварянето на училищата е неефективна мярка за справяне с коронавируса. "Основните училища трябва да останат отворени", каза той и добави, че "децата и юношите не стимулират разпространението на новия коронавирус, известен като SARS-CoV-2, а закриването на училища "не е ефективно".

Още по темата

Ханс Клуге посочи, че някои здравни системи на континента са пренатоварени, като само през последната седмица са били регистрирани над 29 000 смъртни случая.

"Европа отново е епицентърът на пандемията, заедно със Съединените щати. В края на тунела има светлина, но това ще са шест тежки месеца", заяви Клуге на пресконференция в Копенхаген.

Новите локдауни би трябвало да бъдат премахвани безопасно и постепенно, добави той, предупреждавайки за негативното въздействие на "твърде бързото облекчаване" на рестриктивните мерки.

Въпреки обнадеждаващите новини през последните седмици за COVID ваксините, те "не са магическа формула (т.нар. сребърен куршум), защото знаем, че тяхното предлагане ще бъде ограничено особено в началото", каза той.

Ханс Клуге допълни, че СЗО е в контакт и с разработчиците на руската ваксина "Спутник V" по отношение на данните от клиничните ѝ изпитвания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
9
 
! Отговори
С маски и без маски преди 3 години
Всеки ще го изкара този вирус рано или късно. И така трябва! Колкото повече се пазим толкова по дълго ще продължи извънредното положение и кризата! Съответно и усвояването на пари. Затова мислете с тия глави! Мислете кой има изгода от цялата работа? Защото винаги в големите кризи някой печели големите пари. В голямата политика случайности няма. Всичко е по пла
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СЗОДържавна икономика както при комунистите. Няма друг изход. Другото е хаос както сега. Криза след криза и пак фалити.
36
2
 
12
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Странни въпроси ми нахлуха,в главата,спонтанно...От къде тръгна вируса?!Къде се шият най много маски?!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ж нещо като холокост предполагам по непотвърдени предположения защото няма обяснения
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТака нареченият локдаун във АнглияВ Англия затварят и после отварят и в България същото и така няма .подобрение а се влошава.
33
0
 
5
 
! Отговори
СЗО преди 3 години
фалитите и глада няма да ги избегнете
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбирам 99 процента от хората да не носят маски и така да викат от сзо но те доста хора се маскираха.Гледам днеска една млада жена на пътя сама няма други около нея я тя с маска.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А НЕ МОЖЕ ЛИ НАПРАВО НАМОРНИЦИ?КОГА ЩЕ ПОЧНЕТЕ ЧИПИРАНЕТО?
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБЕ КВО Е ТВА ЛОКДАУН, НОВОТО НОРМАЛНО ИДР. ИЗМИСЛЕНИ ТЕРМИНИ!ТВА СИ Е ЗАТВОРНИЧЕСКИ РЕЖИМ!ФАШИЗЪМ!ДАЖЕ ПРИ ХИТЛЕР НЕ Е БИЛО ТАКА!
29
0
 
17
 
! Отговори
Сузи преди 3 години
В началото точно СЗО тръбеше, че маските не пазели, че нямало пандемия и т.н.
28
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никъде не смеят да наложат мерки като пролетта, никой няма да ги търпи.Изключение е породата каракачанска овца, на юг от нас.
27
2
 
6
 
! Отговори
L. преди 3 години
СЗО да обясни как можеше да се избегне ковида и да не се правят на умни, щото и те са в погребалния бизнес.
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно и също - маски та маски. Измислени пандемии, измислени предпазни средства.
25
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В паника са, заради наближаващия групов имунитет.
24
0
 
8
 
! Отговори
ж преди 3 години
Абе какво стана с Китай.Не се чува нищо за тях измряха ли излекуваха ли се. Нали всичко тръгна от там.
23
1
 
15
 
! Отговори
СЗО каза: преди 3 години
Ако всички си ограничите контактите с 90% от тук нататък /завинаги/, носите маски постоянно /завинаги/, унищожите малкия и среден бизнес, минете на световен нисък доход, приемете забраната на робите да притежават бизнес и имущество, минете на дневен режим на ток, вода и храна.... ако направите всичко това ще ви позволим на Запада да се върнете към нормален начин на живот. В Изтока вируса отдавна не играе роля, но на нашите платени писачи им е забранено да говорят за това.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа това не беше възможно поради неолибералните ценности. Никой не се сети, че този вирус не е политкоректен и проявява фашистки наклонности. Трябваше веднага да бъде специфициран и да бъде отстранен от демократичната общност на вирусите! Не видяхме нито една заклеймяваща публикация в NYT или Дойче веле.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така нареченият локдаун във Англия е едно нищо. Никой не промени поведението си. Сега само чакат да отворят кръчмите и ресторантите.
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЮжна Корея и Сингапур са изолирани острови. Маските не помагат много а си трябва затваряне.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе точно училищата и детските градини са развъдници на всякакви вируси, кви глупости говори тоя.*** експерта.