Ангелов: Локдаун може да изкара хората на улицата и да има обратен ефект!

Голям брой антигенни тестове влизат в здравната система до дни
219
Ангелов: Локдаун може да изкара хората на улицата и да има обратен ефект!
Снимка: БГНЕС

В момента, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. В това е категоричен здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Още по темата
По думите му в обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект. Запитан защо ресторантите остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов коментира:

"В хода на предното затваряне в страната, когато имаше почти пълен локдаун, имахме изключително сериозни обвинения към нас, че сме увредили психичното здраве на българите. Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот... При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална".

По думите му при нощните заведения е различно – там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени.

До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в зравната система, съобщи министърът пред БНР. Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента.

До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, уточни Ангелов.

Данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период, тогава се правят и заключенията, уточни той и припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.

През лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система, заяви здравният министър.

Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, каза още той.

"Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка", посочи той.

Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага, отчита още министър Ангелов.

За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла, увери Костадин Ангелов. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря.

Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са "под 0.003% от всички случаи".

Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.

"Всеки лекар, който има инфекциозни болести (специалност – бел. ред.), трябва да се включи в битката, която водим. Всеки трябва да е солидарен", подчерта проф. Костадин Ангелов относно назначаването на доц. Атанас Мангъров за началник на Covid клиниката в Инфекциозна болница в София. „Доц. Мангъров е началник на Клиниката по детски болести. В болницата вътре при пациентите той не ходи без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици. Имаме нужда от всеки професионалист в тази клиника", допълни Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
0
 
5
 
! Отговори
Господа преди 3 години
Остатъка ще се самоунищожи.Засега на Балканите се живее защото има свестни хора, които са разочаровани и работят и са тук само заради семействата.За съжаление не се занимават с политика и даже не гласуват. Ако всички свестни хора мигрират , тук ще има тотално самоунищожение и след няколко години, свестните да се завърнат и да живеят нормален живот.
202
0
 
3
 
! Отговори
Господа преди 3 години
Ние нямаме разумни Лидъри.Ще имаме избори и това е причина за цялостното странно поведение на всички политици.Всички загърбват принципи и професионализъм и карат само на популизъм.Какво означава хората ще излезнат на улиците.Ако наистина е необходимо да се вземат мерки да се вземат. Какво означава това, че всичко се прави за тези които ги избират(гласуват), а не за тези които работят и са недоволни. Хора трябва масово да мигрираме и тук на Балканите да останат само остатъка (..)
201
0
 
3
 
! Отговори
ДА преди 3 години
От заглавието е видно,че Боко яко го тресе шубето!Заради неговите мечти за нов мандат ще измрем!Я,виж как го правят в другите страни,бре!Мерките са пас неадекватни-коридор за пазар и то за кого-за най-онеправданите,възрастните,да стават рано и при все по-влошаващото се време,студ,поледица и др за падат и да се трошат.Не можа ли да е от 14-16 часа.Кой пазарува тогава!?И какво е това на и след 65 г.Аз съм на 65,съпругът ми на 70 и всеки ден ходим на работа!Кога точно трябва да пазаруваме!?
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нужда от мерки!Ковида си е грип!
199
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки трябва да се пази сам и да пази останалите. Въпрос на съзнание. Никакви мерки не работят, ако не се спазват. Няма как все някой друг да се грижи за нас и до всеки българин да се сложи полицай, който да го следи. Вместо все държавата да е виновна, се замислете, вие какво правите.
198
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложете Радев да дава акъл, а Нинова да управлява кризата. И гледайте тогава сеир и некадърност. Лошото е, че потърпевши ще са всички българи. България извади късмет на власт в този момент да не са са такива популисти и крадци. Господ е българин както казваше един футболен коментатор преди.
197
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако локдаунът ги изкара на улицата сложете кърфю!
196
0
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
Тоя мъжага е адекватен на ситуациятаКойто иска гаранции да се пази повече сам Да лимитират броя на хората в големите магазини
195
2
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
хората ще излязат на улиците ако са пред дилема да умрат от глад или ковид
194
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простаци от полувин година не съм стъпвал в ресторант и смятам че нямам психически отклонения .А това се отнася за голяма част от населението. Според Боко кафетата и ресторантите се крепи държавата с 3% приходи към хазната и с последствие стотици заразени и доста умрели
193
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този не е доктор а близач на Боко - Толупа- Тиквата
192
2
 
6
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
не само ще изкара ами ще трепе наред такива като теб мазна зур-ло
191
2
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
С затварянето на ресторантите щяло да се увреди психичното здраве на гражданите....!
190
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата сама се е затворила. Училищата и всички съпътстващи дейности са затворени. Офисите са затворени и се работи от в къщи. Като спрем да ходиме по кафенета и ресторанти, и случаите ще намалеят. Но ще сме се справили ние, като общество, а не ни е "спасило" корумпираното правителство начело с онзи мутра-спасител.
189
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете децата на дистанционно бе мал-ници.
188
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да не пълен локдаун, но поне училищата и гради градините да затворят до края на годината, да се мисли за хибриден вариант 30 % в училище а другите вкъщи и ротация или нещо друго , нека да мислят. Всеки който може да работи вкъщи , проверки и глоби за маските. Минимален контакт между хората. Ако трябва по-малко работно време или нестандартно , така колегите ще се срещат рядко. Забрана за събиране на повече от 4-6 души заедно. Хората просто не се пазят и това е голяма час от проблема .
187
1
 
3
 
! Отговори
Миролюба Бенатова преди 3 години
Ама как хубаво ми се получи интервюто с генералчето: яко ще се мре, смях голям. Който е харесал интервюто и иска да ме опъне от кеф, да сложи плюс. Който мисли че съм *** шутка и пак иска да ме опъне, но отзад, да сложи минус.
186
6
 
18
 
! Отговори
Споко бе преди 3 години
хора, ще ни затворят. Без това няма да мине. И това ще дойде като си направим бройката заразени на 100 000. Пазете се сега и спазвайте мерки, защото като се разболеете и сте затворени ще е далеч по-лошо отколкото сега като се тъпчете по болници за нищо и по аптеки да изкупувате лекарства дето не ви трябват. Работете, не харчете излишно и не се бутайте сред тълпите. Ако нямате работа отидете на село на чист въздух и се разхождайте сред природата.Паниката е излишна.
185
3
 
15
 
! Отговори
Слави Трифонов преди 3 години
Естествения подбор ще си свърши работата. С толкова *** народ, няма друг начин.
184
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се вземат строги мерки и не се наложи ограничаване движението на хората , след седмици хем всичко ще е затворено , хем здравната система ще е колабирала