Как да победим стреса с техники за дишане и медитация

Разговор с Константин Драгов
Обновена: 7 май 2021 10:05 | 7 май 2021 10:04, Красимир Ангелов
7

Пандемията от Ковид-19 рязко промени живота ни и създаде сериозни предпоставки за увеличаване на нивата на стрес. Какви са техниките на дишането за справянето със стреса, как можем да повишим енергията си в работна обстановка и как да контролираме емоциите си?

"Не само физически, но и психически много ни афектира Ковид-19. Това, което наблюдавам на нашите курсове за дихателни упражнения и медитации, е че има голям ръст на хората с панически разстройства, атаки, дори депресия. Слава Богу, имаме инструмент - нашите дихателни упражнения и медитация помагат", заяви българският представител на фондацията "Изкуството да живееш" (Art of Living) с основател Шри Шри Рави Шанкар - Константин Драгов в "България сутрин".

"Дишането помага, защото е свързано с нашите емоции. То влияе, забелязали сте, че се променя. Това, което използваме в курса ни, е тази връзка в обратна посока - чрез дишането да успокоим емоциите, да се изчистим негативните емоции", обясни Драгнев.

От фондацията "Изкуството да живееш" препоръчват по няколко минути на ден да се отделят за дишане и медитация.

"То е като денталната хигиена - всеки ден си мием зъбите. По същия начин имаме и ментална хигиена - да изчистим ума си от негативни мисли. И тогава в ежедневието си ще останем по-стабилни. Тогава умът ни с дишането ни са по-стабилни", посочи българският представител на фондацията пред Bulgaria ON AIR.

И показа една от техниките за дишане: "Първа стъпка - човек може да си сложи ръка на гръдния кош и да диша с горната част. Поема се дълбоко въздух и се движи лявата ръка. След това слагаме дясната ръка на стомаха и дишаме със стомаха. Слагаме лявата ръка горе, дясната долу, и когато вдишваме, първо издуваме стомаха и продължаваме да вдишваме, докато се издуе и гръдният кош. След това издишваме и се прибира гръдният кош, а след него и стомахът", демонстрира Драгов.

"Медитацията ни учи как да живеем в настоящия момент, как да изчистим ума си. Там използваме звук, който е като малка мантра. Той отвежда ума ти дълбоко, медитацията е отпускане на ума. Една медитация 20 минути се равнява на 2-3 часа сън", посочи още гостът в студиото.

Най-ефективните лекарства срещу стреса са дишането и медитацията, категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Не дишай! преди 2 години
Тъкмо се научих да не дишам по един час в автобуса и метрото и сега да ме излъжете с това дишане и медитиране, за да се заразя! Няма да стане
3
0
 
1
 
! Отговори
йога VIII разряд преди 2 години
Значи,имало големи и малки мантри,така ли!?Аз пък да не знам!Чудна работа!И с какво голямата мантра е по-голяма от малката не казват!Щото аз знам,че мантра или има и действа,или няма!Е,дано стане професор и да почерпи!
2
2
 
2
 
! Отговори
Магдебургь преди 2 години
Медитация е *** дума. От много сериозни специалисти знам, какви шизофрении отключва, как човек може да изпадне в кома и т. н. Не може да правите всяка глупост, чиято реклама запада финансира.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видиш новите цени на стоките, не само ще спреш да дишаш, ами и направо ще си гроги.