Какви са ползите за психиката от силовите тренировки?

Подобряват състоянието и функциите на мозъка
30 яну 2022 19:13, Михаела Лазарова
34
Какви са ползите за психиката от силовите тренировки?
Снимка: Istock

Силовите тренировки са незаменима част от всяка качествена и богата тренировъчна програма. Те помагат да изваете тялото си, да развиете мускулатурата, да топите мазнини и да се чувствате прекрасно. Тренировките с тежести или със собствена тежест увеличават издръжливостта, подобряват здравето на костната система, скелета, сухожилията, ставите. Те изграждат добра мускулатура, което позволява да се движите по-добре, а и подобрява обмяната на вещества, хормоналния баланс.

Но силовите тренировки имат и други предимства, които надскачат физическите ползи. Те имат удивителни положителни ефекти върху психиката.

Силовите тренировки подпомагат психичното здраве, подобряват го и влияят цялостно на личностните резултати. Това е още една причина да ги включите в режима си на двигателна активност. Ако досега сте наблягали само на кардиото, време е да добавите и силови тренировки в режима си. Те са полезни както за физическото ви здраве, така и за психическото и емоционално състояние.

Кои са 5-те полезни свойства за психиката, които силовите тренировки имат?

Подобряват настроението

Силовите тренировки са полезни за психиката, защото се борят с лошото настроение и стимулират усещането за щастие. Това се дължи на ендорфините, които се освобождават при силово напрежение на мускулите. Ето защо, вдигането на тежести или упражненията със собствена тежест могат да помогнат да преборите тревожността, безпокойството, депресията.

Укрепват връзката между тялото и психиката

Силовите тренировки изискват високо ниво на концентрация, за да се изпълнят правилно. Това насочва целия енергиен ресурс на мозъка по начин, който действа в синхрон с всички мускули в тялото. Тази прекрасна връзка между ум и тяло подобрява емоционалното и психичното здраве, допринася за подобряване на концентрацията и паметта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 2 години
Искаме на всеки 5 мин. справка кой от какво е умрял по света ! Най - вече от кой вирус защото може да има втора, треда, пета и т.н. пандемии за които ние да не знаем !
18
1
 
1
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Затваряйте фитнесите и спортните зали. Спорта е вреден по-добре ваксина и пред тв-то. Защо здрави хора да спортуват,а ?? Всички под катинар.
17
0
 
0
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
До АнонименПриятел извинявай , ти знаеш ли колко химия има в днешната храна , в месото , в млякото , в шоколада , в хляба . Имаш ли представа ,че в детските градина голям процент доставчици , карат "имитация на млечни продукти "!!!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В южния парк на лостовете и успоредката - напълно достатъчно и на открито. По- силово от набиране на лоста- здраве! Повечето хора трудно ще се наберат 3 пъти, а това е най- добрия измерител на формата!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че не я натоварвате с психотропни вещества .
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Даже е много грозно огромното тяло напомпано с химикали е отвратително,трябва да се тренира без анаболи стероиди метани креатини и.т.н иначе може да умрете от цероза на черният дроб да станете импптентен ако сте мъж да хванете рак и прочие,наи добре да се тренира естествено.
13
4
 
2
 
! Отговори
Фитнес маняк преди 2 години
Има само една подробност за бодибилдърите се отнася наи важната в този спорт че се тренира с леки тежести за тонус и за здраве,другите *** където вдигат огромни килограми и помпат мусколи съчетано с добавки това не е спорт това е нещо друго от друга планета,само си разширяваш мусколите и си пукаш капилярите и получаваш стрии,също така не е желателно да преяждаш с храна за да се чувстваш свеж и бодър.
12
3
 
6
 
! Отговори
До 22: преди 2 години
Не знам на кого пишеш, но това отново доказва, че хората тук не разбират нищо от спорт. Тайсън Фюри е дебел, но това не му пречи да побеждава хора с отлично тяло като Уайлдър. В бокса е най-важно типа на нервната система, бързина на ударите, тактиката и как поемаш ударите. Но, това е професионален спорт и няма нищо общо с хората, които провеждат силови и кардио тренировки за да бъдат здрави и за да имат пълноценен живот.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 3Като заякнеш достатъчно *** в близкия боксов клуб да им покажеш какъв бияч си станал във фитнеса. Ще ти се зарадват много.
10
4
 
5
 
! Отговори
До 20: преди 2 години
Плуването е изключително полезно за здравето като кардио упражнение. Това не значи, че силовите тренировки са вредни. Двойка дъмбели, които са 10% от собственото ти тегло са напълно достатъчни. Ако говорим за силови тренировки може да говорим за нужда от по-леки и по-тежки дъмбели, плюс една пудовка. Друго не ти трябва. Аз предпочитам тичането пред плуване като кардио защото ходене до басейна, преобличане и т.н. ми губи доста време, сравнено с бягане в парка около дома.
9
3
 
7
 
! Отговори
трениращ преди 2 години
Не ходя на фитнес, не пия химия. Тренирам в нас с малки тежести. След 30 минути тренировка съм свеж и съм раздвижил кокалите и тялото. Разходката е хубаво нещо, но е хубаво да не ходиш прегърбен.
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук пишат абсолютни тъпaнapи. Силовите тренировки и кардио тренировките са изключително важни за здравето на човека. Подпомагат мозъчната дейност, спомагат за стимулиране на метаболизма, контролиране на теглото, сърдечно-съдовата система и кръвно налягане, пълноценен сън и живот. ПП Под силови тренировки не разбирам назобените момчета, които създават неестествено уголемени и надути мускули, това е дори по-вредно от стоенето в къщи или алкохолизма.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова забраниха фитнеса, за да може хората да превъртят и да отидат доброволно да се евтаназират.
6
4
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Пиши как се пишеш във фейса да те намеря,и да се разберем да се видим да ме биеш!!
5
7
 
2
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Не само че ще пребия ако се налага,а ще повторя подвига на Денис Ал гази от Люлин ;)
4
9
 
3
 
! Отговори
един преди 2 години
Ползата от силовите тренировки: да превърнем всяка мозъчна гънка в мускулно влакно
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гирички без претоварване. Разходка сред природата или в парка по 4 - 5 км или 20 км на велоергометъра. Това ми е достатъчно.
2
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плуване и ходене. Това са полезните неща. Другото е издевателство над тялото.
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ползите са че като заякнеш и можеш да пребиеш почти всеки,ти идва самочувствието да спориш дори само словесно..