10 нетипични признака на киселинен рефлукс

Хроничният киселинен рефлукс създава условия за постоянно възпаление на хранопровода
4
10 нетипични признака на киселинен рефлукс
Снимка: Istock

Киселините или киселинният рефлукс е много често срещан проблем, от който страдат милиони хора. Среща се в различни форми с различна степен на тежест на симптомите. При киселинният рефлукс в хранопровода се връщат киселини от стомаха, примесени с остатъци от храна. Най-характерният симптом на киселинен рефлукс е горчивият вкус в устата, придружен с пареща болка в гръдната или коремната област.

Киселинният рефлукс може да се провокира от консумацията на някои храни и напитки, като лук, шоколад, алкохол, кафе, чесън, домати. Ако не се контролира и овладее, киселинният рефлукс може да има сериозни последици за храносмилателната система и устната кухина с течение на времето.

Но освен характерните симптоми на рефлукс има и такива, които са по-нетипични и могат да ви накарат да не ги свържете с появата на киселини.

Кои са нетипичните признаци на киселинен рефлукс?

1. Хронична лека кашлица

Кашлицата може да възникне по много причини и най-често я свързваме с дихателни проблеми или инфекции. Тя обаче може да настъпи и вследствие на храносмилателни проблеми, дразнещи хранопровода и гърлото, какъвто е киселинният рефлукс. Секретът, който се връща обратно в хранопровода и дразни лигавицата на гърлото, е силно киселинен, което може да причини поява на хронична кашлица.

2. Усещане за запушване в гърлото

Друг нетипичен симптом при рефлукс е усещането за нещо, заседнало в гърлото, което с прокашляне се опитвате да премахнете. Усещането се дължи отново на стомашните киселини, дразнещи гърлото. В такива случаи човек има чувството, че нещо е заседнало по задната стена на гърлото му и го дразни постоянно.

3. Затруднено преглъщане

Постоянното и дълготрайно излагане на влиянието на киселините от стомаха може да причини затруднения в преглъщането. Хроничният киселинен рефлукс създава условия за постоянно възпаление на хранопровода, което предизвиква набъбване на лигавицата му, последвано от трудности в гълтателния рефлекс. Ако не се лекува, това възпаление може да доведе до структурни промени в лигавицата на хранопровода и гърлото, което пък да е предпоставка за други опасни състояния.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омепрацол и повдигане единия край на леглото откъм възглавницата с 6-7 см