Здравословни причини да хапваме грах по-често

Регулира кръвната захар
14 фев 2022 14:25, Михаела Лазарова
7
Здравословни причини да хапваме грах по-често
Снимка: Istock

Грахът е прекрасна бобова култура с леко сладък и маслен вкус. Той е чудесно средство да подобрите здравословното си състояние, защото предлага богат набор от полезни хранителни вещества. Може да се консумира като основно ястие или като гарнитура. Прекрасен е за супи, салати, дресинги, пюрета, сосове. Има много начини да го включите в менюто си.

А защо е добре да консумирате грах по-често? Ето няколко здравословни причини.

Хранителните качества на граха са много. Той съдържа богата палитра от витамини, минерали, антиоксиданти, които го правят наистина полезен.

Изпълнен е с фибри

Грахът е богат източник на ценни фибри. Неразтворимите фибри в граха помагат за удължаване на усещането за ситост, подобряват храносмилането и балансират кръвната захар. Те ускоряват перисталтиката на червата, като улесняват изхождането и подобряват усвояването на хранителните вещества.

Полезен за сърцето

Фибрите в граха са важни и за сърдечносъдовата система. Редовната консумация на грах може да подобри функциите на сърцето и кръвоносните съдове, като намалява сърдечносъдовия риск. Фибрите в граха понижават холестерола, което се отразява благотворно на функциите на сърдечносъдовата система. В допълнение грахът съдържа изобилие за ценните за сърцето минерали калий, калций и магнезий, според realsimple.com.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 2 години
Ние да мааме грах , а Бойко ще се тъпче с мас и свинско!!!И той щял да умре първи?Дали?Надали!Ще умре от народните клетви вероятно!
4
1
 
1
 
! Отговори
Абе аз ли съм тъп преди 2 години
или от тия заглавия са неадекватно написани? Кое е здравословното? Причините или грахта?
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГрахТа!? Боже, колко мъка има по този свят...
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грях ли е да ядеш грах?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да грахта е много полезна но не тази консервираната а тази която аз я бера от градината. Ако някога сте опитвали грах директно от шушлката знаете как сладни и как се топи в устата. Тази дето я продават в консервите е пълна отрова. Когато пишете и давате препоръка какво да ядат хората първо се осведомете коя е полезната грах.