Две чаши вино събират дневния лимит захар

Експерти предупреждават, че е опасно да се прекалява с напитката
17 фев 2022 22:25, Петя Славова
13
Две чаши вино събират дневния лимит захар
Снимка: БГНЕС

Алиансът за алкохолно здраве във Великобритания поръча изследване на съдържанието на захар във виното. Анализът на повече от 30 бутилки вино установи, че две чаши могат да бъдат достатъчни, за да се достигне препоръчителната дневна доза захар за възрастни, предава БГНЕС.

Независима лаборатория анализира бутилки червено, бяло, розе, плодово и пенливо вино от популярни британски марки.

Нито една от бутилките не съдържаше информация за хранителната стойност на етикетите, тъй като понастоящем това не се изисква от закона.

Съдържанието на калории е посочено само на една пета от анализираните от лабораторията бутилки.

Участниците в кампанията призовават за промяна, за да бъдат по-добре информирани пиещите вино за това колко калории и колко захар консумират.

NHS препоръчва на възрастните да консумират максимум 30 г "свободни захари" на ден, което включва захарта в плодовите сокове и смутитата или захарта, добавена към храни или напитки.

Анализът показва, че е възможно да се достигне дневният лимит на захарта за възрастен, като се изпият две средно големи чаши от някои вина.

Установено е също така, че вината с по-ниска алкохолна концентрация са сред тези, които съдържат най-много захар, което означава, че те не са непременно здравословен избор, въпреки по-ниското си алкохолно съдържание.

Проучване на YouGov, проведено сред повече от 12 000 души миналата година, установи, че 61 % от тях настояват за информация за калориите на етикетите на вината, а над 50 % от анкетираните искат да се посочи количеството захар.

През 2020 г. правителството на Обединеното кралство проведе консултация относно това дали калориите трябва да бъдат посочвани върху алкохолните напитки.

Професор сър Иън Гилмор, председател на Алианса за алкохолно здраве в Обединеното кралство, нарече настоящите правила "абсурдни".

"Купувачите на мляко или портокалов сок, имат информация за съдържанието на захар и хранителните стойности на етикетите", каза той.

"Но тази информация не се изисква, когато става въпрос за алкохол - продукт, който не само подхранва затлъстяването, но и има широко разпространени вреди за здравето и е свързан със седем вида рак".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: виноалкохолзхар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 2 години
По принцип ако захарността е ниска, в ширата се добавя захар. Това е обикновено в домашните вина. Те имат проблем с естествената ферментация. Но избистрянето им е естествено. Обратно винпромите не добавят захар и имат естествена ферментация, но бързат да избистрят виното химически. Сега навсякъде има нездрави отклонения. Ама не може да сравняваш полусладко вино със сухо вино, нито домашно с винпромско. Изобщо статията е безполезна откъм здравна информация.
7
1
 
5
 
! Отговори
Док преди 2 години
Британски марки вино? Ъъъ, тия и вино ли правят?
6
1
 
6
 
! Отговори
O не преди 2 години
Намерихте кой да цитирате! Англичани дават съвети за вино?!? Нация от алкохолици които не правят разлика между вино, порт , джин и бира.. и всичко се смесва , само за да се освинят! А "Известни английски марки вино " звучи като *** шега. Две чаши Кока - Кола или англйския Аперел със сигурност имат повече захар от ботилка вино
5
1
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 2 години
пием всичко,само да е домашно и да не е купешко
4
1
 
4
 
! Отговори
Потомствено пиянде преди 2 години
Значи, алкохола се разгражда на въглехидрат единствено и само. Въглеводорона молекула няма как да стане белтък или витамин. Нарича се "бърз въглехидрат" и няма нищо общо с оня от тестото.
3
0
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
айде и тая вечер разлях захарницата в устата си
2
5
 
4
 
! Отговори
Човек за реализация преди 2 години
Драги хора, ако желаете България да стани супер държава и българската нация да не бъди поробена, тогава се запознайте с мен ! Няма да бъда лош ! Аз ще бъда себе си !България е лъв, а лъвът е орисан по природа да бъди цар на животните !
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я първо погледнете колко захар /въглехидрати/ има в хляба, пък после ми пишете за виното, то храна без тях НЯМА!!