Кои са признаците, че мъдреците ви са за вадене?

Поникването на мъдреците може да направи миенето на зъбите по-трудно
13 апр 2022 01:00, Михаела Лазарова
12
Кои са признаците, че мъдреците ви са за вадене?
Снимка: Istock

Мъдреците са последните зъби, които поникват в устата. Неслучайно носят това наименование – не защото ставате по-мъдри след поникването им, а защото израстват в зряла възраст. Някои хора имат късмета мъдреците им изобщо да не израснат. Тези зъби са по-скоро ненужни, отколкото обратното, но природата все още се нуждае от еволюционно време, за да ги премахне от човешкия геном.

А дотогава, мъдреците ще продължат да измъчват милиони хора по света. Често се случва тези зъби да предизвикват куп проблеми, заради които се налага тяхното изваждане.

Мъдреците са кътници. Те се намират най-отзад и навътре в зъбната редица, което предполага не особено достатъчно място за тяхната поява. Те са с доста голям размер. Обикновено имат няколко корена, плоски са и заемат голяма площ. От всички зъби в устата, мъдреците имат най-голям потенциал да създават проблеми.

Мъдреците често са изкривени още в зародиш, което затруднява израстването им, а понякога го прави и невъзможно. Поради пренаселеност в устата, за мъдреците не остава свободно място, а те се изкривяват още преди да са поникнали, избутвайки кътниците до тях. Това е предпоставка за задължително изваждане.

Кои са признаците, че мъдреците ви са за вадене?

Има някои сигнали, които издават, че може би мъдреците ви са за изваждане. Ако усетите дискомфорт, който да ви наведе на тази мисъл, консултирайте се със стоматолог или лицево-челюстен хирург.

Според newburydentalgroup.com, цитирани от healthdigest.com, ако усетите дразнене на венците, лош дъх или вкус в устата, силни или слаби болки около някой зъб или болки, засягащи няколко зъба, задължително потърсете мнението на зъболекаря си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки е различен случай. На мен трите ми израснаха на 17-18 години и единият стоя 20 години без проблеми, другите 2 още ги имам - над 30 години, отново без проблеми. Четвъртият ми е в синусите - рядко срещана аномалия.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато започнат да ви болят.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не израсне целия (най-често поради неправилен растеж няма и да може да израсте) и почне да се възпалява и да боли и зъболекаря да започне да ви предписва антибиотици през някой друг месец и става ясно, че е по-добре да се вади, защото качеството на живот се влошава значително. След месец забравяш за случката и за постоянните драми и болки. Иначе ез причина наистина не е добре да се махат, но пък и да береш ядове с перспективата един ден да закачаш мостове, еми мерси!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** статия. Мъдреците не са безполезни. Като гледам оцветяването отгоре им явно с тях дъвча сериозно и разтоварвам другите кътници. Най-малко един мост може да се хване на тях ако се наложи. На мен 10 години мъдреците ми се възпаляваха и забираха поне веднъж годишно, като понякога се налагаше да ходя на зъболекар да ги цепва и слага дренажи. Някои зъболекари искаха да ги вадят, но аз никога не поддадох. Един ден този проблем изчезна. Поне 10 години са минали оттогава.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 ми извадиха, а 2 не повикаха изобщо, сигурно защотоне станах достатъчно "мъдра", че да имам 4.Казвам ви, голяма гадост е. Добре, че се отървах още преди няколко години.
3
1
 
4
 
! Отговори
Като ви набият , ще преди 2 години
Ще трябва да отидете на зъболекар като ви набият . Заповядайте в град София !
2
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Какви левове у Люксембург м а :)))
1
1
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Нема да ги вадим 500 лв. на зъб сами ше паднат на пенция :)))