Как е най-здравословно да приготвяте яйцата?

И какво да избягвате
Обновена: 4 май 2022 19:25 | 4 май 2022 19:00, Михаела Лазарова
11
Как е най-здравословно да приготвяте яйцата?
Снимка: Istock

Яйцата са една от най-здравословните храни. Въпреки противоречивата си слава, свързана с потенциалното повишение на холестерола вследствие на консумацията им, яйцата са един от най-здравословните избори, които можете да направите на закуска, а и не само.

Яйцата са страхотни и защото могат да се приготвят и консумират по много различни начини. Те са неизменна част от множество рецепти. Въпреки безспорните качества на яйцата и богатия им хранителен състав, около тях винаги се водят спорове за това дали са здравословни или не.

Истината е, че от голямо значение е преди всичко как са приготвени и какво количество от тях се консумира на ден. Някои техники за приготвяне на яйца са полезни и здравословни, но други съвсем не.

Кои са полезните начини да консумирате яйца и кои не са здравословен избор?

Здравословно: варени яйца

Няма нищо по-здравословно от твърдо сварени яйца на закуска. Варените яйца са засищащи, пълни с хранителни вещества, минерали, аминокиселини, витамини, според healthline.com. Те са нещо, което можете да консумирате без угризения и страх, а дори могат да ви помогнат в контрола на теглото, защото стабилизират кръвната захар. Те са заредени с пълноценни протеини, които балансират усвояването на глюкозата и удължават усещането за ситост.

Нездравословно: пържени яйца

Пържените яйца са нездравословен избор, както повечето пържени храни. В тях се намират наситени мазнини, идващи от мазнината за пържене. Още по-нездравословни са, ако са изпържени в дълбока мазнина. Пържени яйца могат да се приготвят и без мазнина, тоест ще приличат на пържени, но реално няма да са такива. Достатъчно е да използвате тиган с незалепващо покритие.

Здравословно: поширани яйца

Поширането е полезен вариант за приготвяне на любимите ви яйца. Звучи трудно и помпозно, но всъщност не е така. Това е здравословен начин да консумирате яйцата си на закуска или да ги добавите в този вид към салати и други ястия. На практика пошираните яйца са варени, което ги прави много полезни.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да ги приготвяте, важното е едно - да са пресни и да са от нормално естествено отглеждани кокошки.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз съм вегетарянец не съм веган всеки ден в продължение на много години консумирам по две три яйца на ден и разбирам ползата на практика защото съм любител бегач на дълги растояния те ми дават голяма издръжливост
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да де,ама каква ви е гаранцията,че вареното яйце е прясно.Като го счупиш,поне виждаш дали се разлива или още по-лошо,дали не мирише.Така че,умната при покупките и при приготвянето.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пържени в масло- любими! Няма нищо вредно, за 5 минути са готови. Вредни са, ако са с цианкалий.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пържените яйца не са вредни, проблема с пърженето идва ако се ползва вредна мазнина или се препържва. Да се дават здравни съвети при положение че не може да се обясни кое и защо е глупост.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има полезно и вредно, а не здравословно и нездравословно.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коги се изпуснете след яйца направо им се разказва играта на хората около вас.