3 признака, че тренировките ви са твърде тежки за вас

Имате моменти на световъртеж, замайване, гадене
3
3 признака, че тренировките ви са твърде тежки за вас
Снимка: Istock

Когато се опитвате да отслабнете, да стегнете тялото си и да влезете във форма, освен на диета, вероятно залагате и на тренировки. Много хора погрешно смятат, че дългите и изтощителни тренировки са по-ефективни и ще помогнат за постигане на резултатите. Ако известно време сте успявали да поддържате темпото, може би е дошъл момент, в който са се появили някои признаци на умора, на несправяне с упражненията, невъзможност да довършите тренировка, които подсказват, че нещо не е наред.

Някои от вас няма да се откажат и ще продължат в същия интензивен дух, докато не тласнат тялото си до лимита му. Прекрачването на тази здравословна граница може да има редица последици за здравето. Други ще спрат и ще си кажат, че нещо не е наред.

Кои са трите основни признака, че тренировките ви се оказват прекалено тежки за вас и е време да намалите темпото, да скъсите времетраенето?

1. Появяват се болки.

Болката е начин тялото ни да ни подскаже, че страда, че нещо не е наред. Въпреки че болка може да се появи и след първата тренировка, тя не трябва да се неглижира. Болката се свързва с натоварване, претоварване, травми, контузии, бавно възстановяване на мускулите и ставите. Всички тези симптоми подсказват, че тренировката ви е прекалено интензивна и продължителна, и се налага да забавите темпото малко, за да дадете шанс на тялото си да се възстанови.

Ако не забавите, когато е нужно, рискувате да започнете да губите мускулна маса, а тя ви е безкрайно нужна. Възможна е поява на травми в ставите, сухожилията, връзките, които дори могат да ви ограничат от тренировки задълго и да ви изкарат извън тренировъчния ви режим, а не искате това. Претренирането не води до резултати, успехи и постигане на цели, а може дори да ви накара да имате регрес. Давайте си качествено време за почивка и слушайте тялото си.

2. Имате моменти на световъртеж, замайване, гадене.

Изтощението не се свързва само с умората. То може да има и по-сериозни изражения, като замайване, прималяване, дори гадене и позиви за повръщане. Всички те означават, че тялото ви е крайно изтощено, няма никакви запаси от енергия, а вие не спирате да го притискате да довършва дългите и интензивни тренировки, с които сте се захванали.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
КАКАТА преди 1 година
На снимката седи и се чуди кога ли за последно е била опрашвана долу?
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише, а кои са трите признака, че правим прекалено много секс?