10 храни с високо съдържание на холестерол

Внимавайте с тяхната консумация
20 юни 2022 23:00, Михаела Лазарова
14
10 храни с високо съдържание на холестерол
Снимка: Istock

Холестеролът е съединение, което се синтезира в тялото ни и което ни е необходимо, тъй като има редица предназначения. За да е полезен за функциите в организма обаче, холестеролът трябва да е в нормални граници. Ако това не е така, могат да се появят редица здравословни проблеми.

Факторите, които допринасят за повишаване на лошия холестерол, са много. Сред тях стрес, претоварване, тютюнопушене, алкохол, но и разбира се храна. Нездравословните навици в храненето и преяждането с храна, повишаваща холестерола, заемат едни от водещите места сред причините за проблеми с холестерола.

Кои са храните, които съдържат най-много холестерол?

Бита сметана

Сладкарската сметана е много богата на мазнини. Тя съдържа много холестерол, а обикновено е и подсладена. В 100 г сметана се съдържат около 111 мг холестерол, което е около 37% от препоръчителния дневен прием.

Сирене и кашкавал

Сиренето е богато на наситени мазнини и холестерол. Колкото по-твърдо и зряло е сиренето, толкова повече мазнини съдържа. На мазнините дължи и калориите си. Повечето хора не си дават сметка колко излишни калории поглъщат чрез млечните продукти.

Мазни меса 

Тлъстите меса съдържат наситени мазнини. Неслучайно при повишени нива на холестерола в кръвта се препоръчва ограничен или никакъв прием на мазни и тлъсти меса. Само в 100 грама пържени пилешки бутчета например се съдържа около 127 мг холестерол, което е около 42% от препоръчителния дневен прием.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
доктор преди 1 година
До 11Когато сиренето старее, губи вода ... От това се променя процентуално количеството на мазнините. Т.е. вътре няма да има повече мазнини, казеин или сол отколкото е имало в началото, но повече като процент от общата маса. Пример с една тенджера супа. Слагаш вътре 3 суп. лъжици сол и чаша олио на 2 литра вода, ако я изядеш "сега" една чиния - ще поемеш само част от солта и олиото... Остави я да ври докато остане само една чиния вода - и ще изядеш с нея всичкото олио и сол наведнъж...
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Надали ще умрете от висок холестерол, защото ядете кашкава и сирене. В момента 80% от населението яде готова храна или полуфабрикати пълни с палмова и незнам още какви ли не мазнини и химии. Качеството естествено е ниско, а продукцията пълна с какво ли не, това разболява.
11
2
 
7
 
! Отговори
11 преди 1 година
"Колкото по-твърдо и зряло е сиренето, толкова повече мазнини съдържа" - ама извинявайте, но това са глупости. Не може нещо, докато старее, да се увеличава някоя от неговите съставки. Може само да намалява. Идиотска работа.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Холестеролът зависи най-много от лабораторията, по-възрастните са в друга група, променена е формулата за тях и е посочен точно статинът, който трябва да бъде изяден. Цитирам наредба от 1.09.2014 година от министър Москов.Наистина тази статия се повтаря всяка година няколко пъти и няма нищо общо със съвременните изследвания. Без мазнини и въглехидрати с години, свалени 20 килограма до 55 и...холестеролът се качи с две единици?!? Как се лекува нещо, което е с неустановена причина? Версии много.
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама сега като се върне Боко на власт ще каже другите са виновни и ще вдигне цените на храните още. За да могат неговите хора да купят по още едно ламборджини на децата си
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста ретро статия. Американски стил - мазнините се превръщат в мазнини. Абсолютно погрешно разбиране. От една година спрях сладко, бял хляб и подобни пакетирани ***. Всеки ден ям мазни сирена, месо, риба. Холестерола ми се нормализира след само 4 месеца режим
7
5
 
4
 
! Отговори
химик мазников преди 1 година
аз ям тлъсти наситени мазнини, ама от най мазните и от най най наситените.никакви омега 3,4,5,6,7/8 и прочие лигавщини.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно, дядо си отиде на 93 и го помня как носеше по нивите хляб, сол, лук, сирене и една разтопила се от горещината сланина, това му беше почти ежедневна храна плюс обявеното за вредно днес прясно мляко на попара. Верно, че всичко си беше тяхно производство и вероятно доста по-чиста храна от днешната. Хранеха животните с каквото си произвеждат, царевица и др, не смески, не гранули. Сега хем некачествена храна, хем на цената на деликатес.
5
5
 
23
 
! Отговори
Кикорко и Кокорко преди 1 година
направиха Бялото Саламурено Сирено по-скъпо от Златото, сега ще ни пишат, че Традиционна за България Храна е Вредна с Холестерол - за толко *** ни мислят!
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В днес бг ядат храни богати на глупорол и трололол.
3
5
 
15
 
! Отговори
Недоумение преди 1 година
В това време, да си на Балкана, под сянката на някое голямо дърво, нарязани домат и краставица, и парче сирене, и студена домашна ракия. Е, после и да вдигна холестерола, от жената ще е!
2
6
 
16
 
! Отговори
Това Са Ми преди 1 година
Любимите Храни, но Киро Измамата с 3 пъти Инфлацията си спрямо Съседна Румъния, ми ги отне Тези Храни - сега Хладилника е Празен, дори съм го Изключил, че и Тока е с много Пари!
1
8
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Сиреньето 10 лв. килото яж само салам народен 5 лв. килото :)))